Regija

Direktor NLB banke traži trostruko povećanje plate

Autor: Biznis.ba
Direktor NLB banke traži trostruko povećanje plate

Direktor najveće slovenačke banke, Nove ljubljanske banke (NLB), Blaž Brodnjak, zatražio je da mu uprava poveća platu na trostruki iznos u odnosu na sadašnju, pravdajući to činjenicom da banka više nije u isključivom vlasništvu države, prenose danas slovenački mediji.

Kako navodi ljubljansko "Delo", Brodnjak (45), koji je na toj poziciji od 2016., zatražio je od banke, koja je nakon privatizacije 2018. u većinskom vlasništvu stranih fondova, dok država u njoj još uvijek ima 35-procentni udio, da mu se godišnja bruto plata sa sadašnjih 160.000 poveća na 500.000 eura.

Brodnjak se u zahtjevu poziva na činjenicu da se na plate u toj banci više ne može primjenjivati poseban zakon iz 2010. godine kojim su uvedene restrikcije, odnosno limiti na maksimalan iznos primanja vodećeg kadra u državnim bankama.

Pored toga, navodi da banka pod njegovim rukovodstvom u posljednjih nekoliko godina, umjesto ranijih gubitaka, ostvaruje visoku dobit, prenosi Poslovni dnevnik.

Takođe, tvrdi da neke manje banke u privatnom vlasništvu, čak i stambeno-kreditne zadruge i štedionice koje posluju u Sloveniji, imaju ljude na upravljačkim pozicijama koji su bolje plaćeni od njega i njegovih kolega u najvećoj slovenačkoj banci.

Uprava će o zahtjevu Brodnjaka odlučivati nakon što dobije rezultate specijalno naručene komparativne analize o platama u slovenačkim bankarskim i sličnim ustanovama.

Biznis.ba