Regija

Festival sireva Balkana u Beogradu: Stotine sireva iz regiona, ali i Francuske i Holandije

Autor: Biznis.ba
Osmi Festival autohtonih sireva Balkana, otvoren je danas u Beogradu, a proizvođači na njemu predstavljaju oko 300 vrsta neobičnih i originalnih sireva iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Francuske, Italije, ali i zemlje gosta – Holandije.

Na tri nivoa u Domu omladine, posjetioci će danas i sutra moći da probaju više stotina sireva - od kozijeg mediteranskog sira, livanjskog sira, pirotskog kačkavalja, francuskog buđavog sira preko pljevaljskog i lisnatog sira.

"Ono što mi primjećujemo je povećan interes izlagača, što znači da oni prepoznaju značaj festivala, ali i posjetilaca. Ne samo po broju posjetilaca koji raste, već i što posjetioci, konzumenti, građani koji uživaju u sirevima otkrivaju nove ukuse i onda počinju da ih prihvataju. Znači, više ne jedu bijeli, meki, mladi sir ili bijeli kravlji ili bijeli koziji, nego vole sa susamom, sremušem", rekao je za osnivač festivala Srba Jovanović.

Ove godine zemlja gost je Holandija, a sljedeće će biti pozvana Turska, najavio je Jovanović.

Na Festivalu ovoga puta ima najviše izlagača iz Srbije, potom iz Bosne i Hercegovine, a zatim iz Crne Gore, naveo je.

"Bosna i Hercegovina je inače učesnik festivala od njegovog osnivanja i, što je zanimljivo, uvijek je među prva tri najbolja sira po ocijeni posjetilaca, barem jedan sir, a najčešće prvi ili drugi su upravo iz BiH", rekao je.

Jedan od njih je Momčilo Grković iz mljekare Puđa iz Livna u BiH, koji je na prošlom festivalu osvojio prvo mjesto po ocjeni posjetilaca.

"Znači nam mnogo da se još bolje pozicioniramo u Srbiji", kazao je on, podsjetivši da je ovo drugi put da njegova mljekara izlaže na ovom Festivalu.

Vlasnik Svrljiške mljekare iz Srbije "Aeckoop" Vlada Krstić redovan je izlagač od osnivanja festivala, a istakao je da je za njega dragocijeno iskustvo drugih zemalja koje se bave proizvodnjom sireva.

"Ovdje možemo da dođemo do novih kupaca, da razmijenimo iskustva između nas proizvođača, da vidimo neke nove ideje. Da na jednom mjestu se svi okupimo i predstavimo srpske i svrljiške sireve ovoj publici", naveo je Krstić.

Cijena jednodnevne ulaznice je 250 dinara, radno vrijeme je od 10 do 20 časova, a sutra će biti proglašeni sirevi koji dobiju najviše glasova posjetilaca.

Biznis.ba / AA