Regija

Guverner Centralne banke Kosova: Nova Uredba ne zabranjuje mijenjanje bilo koje valute

Autor: Biznis.ba
Guverner Centralne banke Kosova: Nova Uredba ne zabranjuje mijenjanje bilo koje valute
Foto: Centralna banka Republike Kosovo

Guverner Centralne banke Kosova Ahmet Ismaili tokom sastanka s ambasadorom EU na Kosovu Tomášom Szunyogom pojasnio je da nova Uredba o gotovinskom poslovanju ne ograničava prihvatanje sredstava na bankovnim računima u eurima u licenciranim bankama.

Niti zabranjuje aktivnost mijenjanja bilo koje valute koju obavljaju bankarske ili nebankarske financijske institucije licencirane od CBK.

Kako je saopćeno iz Centralne banke Kosova, tokom sastanka su razjašnjeni glavni aspekti koje obrađuje nova Uredba o gotovinskom poslovanju i njeni efekti.

"Unapređenje regulatornog okvira za due diligence i suzbijanje falsificiranog novca i sprečavanje njegovog ulaska u financijski sistem, identifciranje i povlačenje sumnjivih valuta iz opticaja, kao i promjene u vezi s reguliranim i transparentnim opskrbama privrede gotovinom, preko licenciranih financijskih institucija, obje u gotovini i putem elektronskih mašina za polaganje i podizanje novca, bile su glavne teme ovog informativnog sastanka", navodi se.

Predstavnici CBK-a su pojasnili da, kao i druge zakonske izmjene, i ova Uredba ima za cilj da prilagodi najbolje prakse Evropske unije, koje se odnose na očuvanje integriteta valute eura i financijskog sistema, borbu protiv falsificiranog novca, pranje novca, financiranje terorizma, neformalnost, kao i unapređivanje zaštite i edukacije građana od ovakvih opasnih i nezakonitih pojava.

Pošto je Uredba primjenljiva na financijske institucije i definira pravne i tehničke zahtjeve za gotovinske operacije, kao takva ne adresira niti ograničava dobrovoljne transakcije između pojedinaca ili strana koje nisu predmet regulative CBK-a.

Dalje je pojašnjeno i da predmetna Uredba ne ograničava prihvaćanje sredstava na bankovnim računima u eurima u licenciranim bankama, niti zabranjuje aktivnost mijenjanja bilo koje valute koju obavljaju bankarske ili nebankarske financijske institucije licencirane od CBK, prenosi Kosovo online.