Regija

Hrvati će praviti dijelove za avione

Autor: Biznis.ba
Hrvati će praviti dijelove za avione

U Hrvatskoj će se proizvoditi dijelovi za najpoznatije svjetske avione i njihove motore, poput onih koje proizvode Erbas, Boing, Bombardijer i Rols-Rojs.

Austrijska aeronautička kompanija FACC objavila je da u Poslovnoj zoni Jakovlje u okolini Zagreba počinje da gradi fabriku za proizvodnju unutrašnjih dijelova za avione, prenosi "Večernji list".

Investicija je vrijedna 33 miliona evra, a u fabrici će biti otvoreno 600 radnih mjesta.

Kupoprodajni ugovor je već potpisan, tako da je austrijska kompanije postala vlasnik zemljišta u Poslovnoj zoni Jakovlje, ukupne površine 130 hiljada kvadratnih metara.

Planirano je da fabrika bude izgrađena do decembra 2020. godine, a da proizvodnja počne najkasnije u aprilu 2021. godine, potvrdio šef kompanije Robert Mahtlinger.

FACC je kompanija sa sjedištem u Austriji, u većinskom vlasništvu kineske državne kompanije AVIC. Ima više od 3.400 zaposlenih iz 38 zemalja, koji rade na 13 lokacija u svijetu, a u finansijskoj 2018/2019 godini ostvarila je 781,6 miliona evra prihoda. To je porast od 4,5 odsto u odnosu na prethodnu, a ujedno i najbolji rezultat u tridesetogodišnjoj istoriji kompanije, navodi "Večernji list".

Biznis.ba / Tanjug