Regija

Hrvatska na začelju zemalja EU po debljini novčanika

Autor: Biznis.ba
Hrvatska na začelju zemalja EU po debljini novčanika

Hrvatska se i prošle godine, uz Bugarsku i Mađarsku, našla na začelju liste zemalja Evropske unije po pokazatelju stvarne lične potrošnje po stanovniku.

To pokazuju preliminarne procjene evropske službe za statistiku, Evrostata.

Stvarna lična potrošnja po stanovniku u Hrvatskoj i Mađarskoj, iskazana paritetom kupovne moći (PPS), bila je prošle godine oko 40 odsto ispod proseka EU, a u Bugarskoj 45 procenata niža u odnosu na prosjek bloka.

S druge strane, Rumunija zabilježila najveće poboljšanje, sa skokom potrošnje po stanovniku na nivo od 32 odsto ispod evropskog prosjeka, u odnosu na 39 procenata ispod tog prosjeka koliko je bilježila godinu dana ranije.

Prema podacima Evrostata, veća kupovna moć domaćinstava od prosjeka EU zabilježena je samo u 10 zemalja članica.

Najviši nivo stvarne potrošnje po stanovniku ponovo je lani imao Luksemburg, 30 odsto iznad prosjeka EU, a slijede Njemačka i Austrija sa standardom oko 20 odsto iznad prosjeka.

Najbliža prosjeku Unije je Italija s kupovnom moći građana koja je svega dva procenta ispod te vrijednosti.

Zanimljivo je da je standard građana Malte, Grčke, Slovenije, Poljske i Slovačke bio prošle godine od 20 do 25 posto ispod prosjeka EU, dok su Estonija i Letonija zaostajale za evropskim prosjekom potrošnje po stanovniku za oko 30 odsto.

Biznis.ba / Tanjug