Regija

Hrvatska: Pozivi na prekide protesta seljaka

Autor: Biznis.ba
Hrvatska: Pozivi na prekide protesta seljaka

Saborski zastupnici HDZ-a iz Vukovarsko-srijemske županije (Hrvatska) Nikola Mažar, Josip Šarić i Mladen Karlić poručili su danas kako afrička svinjska kuga nije tema o kojoj bi trebalo politizirati te su pozvali protestante da prekinu s protestom.

Karlić je uputio apel protestantima pozivajući ih da prekinu s protestom jer je dosadašnji protest donio određeni uspjeh koji se ogleda u tome što su vlada i Ministarstvo poljoprivrede učinili maksimum napora da se pomogne i obešteti svinjogojce koji su imali gubitak.

"Dodatno, vlada nudi 600 eura za kupovinu polovica svima koji su stradalu u ovoj bolesti", kazao je Karlić na konferenciji za novinare. Ističe kako za afričku svinjsku kugu nisu krivi ni premijer Andrej Plenković ni ministrica Marija Vučković, a mjere je propisala veterinarska struka, kojoj treba vjerovati, smatra.

"Smisao je da spasimo 1.1 milion svinja"

"Koji je smisao eutanazije ovih svinja? Smisao je da spasimo 1.1 milion svinja u Hrvatskoj", poručio je Karlić. Apelovao je i na Most, Hrvatske suvereniste i Domovinski pokret da prestanu "hodočastiti" u Slavoniju i unositi nemir među građane.

"Do sada je na području naše županije usmrćeno oko 35.000 svinja što je tri posto ukupne svinjske populacije u Republici Hrvatskoj. Isplaćeno je 7,1 milion eura za 1209 oštećenih domaćinstava, a još na isplatu čeka njih oko 100", kazao je saborski zastupnik Josip Šarić.

Rekao je kako na današnji dan nema nijedne novozaražene svinje te se može reći da je borba s afričkom svinjskom kugom pri kraju i nema razloga za proteste. Šarić tvrdi da Most, Hrvatski suverenisti i Domovinski pokret manipuliraju prosvjednicima u cilju vlastitih političkih probitaka.

"Dobar dio mojih Otočana više ne kolje svinje"

"Živim u Otoku i znam da svinjokolju danas organizuje manje od 30 posto mojih Otočana, a dobar dio kupuje svinjske polovice i više ne kolje svinje", rekao je Šarić.

Prema riječima saborskog zastupnika Nikole Mažara, afrička svinjska kuga je nešto što niko nije želio te za nju nije kriv nijedan slavonski svinjogojac.

"Zato je tragično da pojedine političke opcije pokušavaju parazitirati na ovoj nesreći. Domovinski pokret zove Most, Most zove SDP, SDP zove Možemo pokušavajući stvorit 'Frankeštajn koalicije'. Dakle, možemo očekivati Grbina i Bulja na noćnoj seoskoj straži, Grmoju i Benčić u povorci ponosa kroz Zagreb i na vrhuncu predizbornih aktivnosti da svi zajedno budu udruženi i u majicama HOS-a držeći se za ruke bacaju vijence u Dunav", rekao je.

"Molim sve njih da ne rade i ne čine ono što može nanijeti još veću štetu svinjogojcima. Političke borbe se vode u institucijama koje za to postoje, a ne na ulici", poručio je Nikola Mažar, prenosi HINA.

(Biznis.ba)