Regija

Jahta Jeffa Bezosa od 500 miliona dolara stigla u Hrvatsku

Autor: Biznis.ba
Jahta Jeffa Bezosa od 500 miliona dolara stigla u Hrvatsku

Jeff Bezos stigao je u Hrvatsku.

Njegova superjahta Koru, vrijedna 500 miliona dolara, trenutno se nalazi kod Dubrovnika, tačnije kod Elafitskih otoka. Pokazuju to podaci na stranicama koje prate kretanje najskupljih jahti svijeta.

Prije toga Bezos je snimljen u Grčkoj, prenosi Index.

S njim je zaručnica Lauren Sanchez, a prije nekoliko dana na jahti je s njima bila i glumica Demi Moore. Nije poznato je li i ona stigla u Hrvatsku.

Inače, Bezos je prije Grčke i Hrvatske na istoj jahti obilazio i Italiju, a navodno su na njoj organizirali i zaručničku proslavu, na kojoj je bio i Bill Gates.

Jahta koju je Bezos preuzeo ove godine dugačka je 127 metara, a ima i 76 metara dugo potporno plovilo, na kojem se nalazi i helidrom. Može primiti 18 gostiju i zahtijeva posadu od čak 40 ljudi. Vrijedi pola milijarde dolara, a za godišnje održavanje i pogon ovog luksuznog plovila Bezos će morati izdvajati oko 25 miliona dolara.

Za ovu jahtu veže se i jedna kontroverza. Naime, brod se inicijalno gradio u Rotterdamu, a problem je nastao jer je bio previsok i zbog njega je zamalo bio dekonstruiran historijski most Koningshaven. Koru ima jarbole koji sežu do 39 metara visine i da bi prošao kanalom, morao bi se rastaviti historijski most, a građani Rotterdama zaprijetili su da će gađati brod jajima ako se to dogodi.

Potom je brod pod okriljem noći premješten u drugo brodogradilište u gradu, ali su jarbole tokom premještanja uklonili. Brod je uspješno dovršen i, kako se može vidjeti, na testiranju je.

(Biznis.ba)