Regija

Milanović: Hrvatska zavisna od sigurnosti turista

Autor: Biznis.ba
Milanović: Hrvatska zavisna od sigurnosti turista

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović posjetio je danas Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu u Opatiji i studentima održao predavanje o sigurnosnim izazovima koji stoje pred Hrvatskom i njihovom utjecaju na turizam.

Milanović je podsjetio kako je na području Rijeke obrazovanje bilo na visokoj razini još u 18. stoljeću, nakon Drugog svjetskog rata kvaliteta je pala, ali se visoki nivo počeo ponovo graditi. Danas se tu ima šta vidjeti, a napredak fakulteta je vrlo vidljiv, ocijenio je.

"Mi zavisimo od mira, stabilnosti i sigurnosti porodica koje dolaze kod nas"

Treba prihvatiti činjenicu visokog udjela turizma u hrvatskom gospodarstvu i pokušati od toga stvoriti vrhunski proizvod, što se već sad dijelom ostvaruje.

"Hrvatska pri tome zavisi od mira, stabilnosti i sigurnosti porodica koje dolaze kod nas jer imaju dovoljno novca da zadovolje potrebe koje nisu primarne. Nestane li to, mi smo u problemu, ali to nestaje samo u slučaju teških geopolitičkih poremećaja", istakao je.

U razmatranju sigurnosne situacije u Hrvatskoj ne treba se baviti geopolitikom, ona je područje interesa velikih država, a tu nije naše mjesto, naveo je.

"Nas nema ni u jednoj od tih jednačina"

"Geopolitika, to su prostori nama veoma daleki i nedokučivi, to je pitanje euroazijske ploče, oceana i ko kontroliše morske puteve, globalna konkurencija i svemir, a nas nema ni u jednoj od tih jednačina. Mi smo sa strane i to je radosna vijest", kaže Milanović.

Hrvatska treba ulaziti u sukobe samo kad je njena glava u opasnosti, poručio je Milanović. Ocijenio je da nestaje svijet kakav smo poznavali, s dugotrajnom američkom dominacijom, a novi sistem još nije nastao.

Što se tiče klimatskih promjena, kaže da tu treba biti racionalan. Neki procesi se događaju, ali ne treba biti religiozno uključen u to i nema potrebe za hitnim i drastičnim koracima, utvrdio je.

Dekan fakulteta Marko Perić istakao je kako je ove godine upisana 50. generacija studenata. Fakultet je imao uspone i padove, a danas je lider visokog obrazovanja, naučnog i stručnog djelovanja na području turizma, ugostiteljstva i održivog razvoja, rekao je, prenosi HINA.

(Biznis.ba)