Regija

Miler: Postoji mogućnost da se Srbija poveže sa "Turskim tokom"

Autor: Biznis.ba
Miler: Postoji mogućnost da se Srbija poveže sa "Turskim tokom"

Predsjednik Upravnog odbora kompanije "Gasprom" Aleksej Miler izjavio je da postoji mogućnost da se Srbija poveže sa gasovodom "Turski tok" koji do Turske ide preko Crnog mora.

On je pojasnio da projekat "Turski tok" pretpostavlja izgradnju dva kraka gasovoda iz Rusije do Turske preko Crnog mora, te da će sa prvog kraka gas ići na tursko tržište dok je drugi krak namijenjen za snabdijevanje gasom zemalja južne i jugoistočne Evrope.

"Kapacitete koji su potrebni za prijem i dalji transport gasa sa strane EU moraju da obezbijede evropske kompanije. `Gasprom` je potpisao `Putne mape`, o razvoju nacionalnih sistema za transport gasa sa ministarstvima Bugarske, Srbije i Mađarske. Operateri za transport gasa već rade kako bi osigurali da sistemi za transport gasa ovih zemalja budu spremni za dodatni gas", rekao je Miler za "Večernje novosti".

Miler je dodao da postoji i varijanta isporuke sa teritorije Turske u pravcu Grčke i dalje na jug Italije.

On je naglasio da kompanija "Gasprom", koja je 2008. godine preuzela NIS, osim saradnje u energetici, pokušava da jača odnos Srbije i Rusije i na drugim poljima, pa je tako finansirala radove na postavljanju mozaika na kupoli hrama Svetog save i rekonstrukciju "Ruskog nekropolja" na Novom groblju u Beogradu.

"Zajedno sa Emirom Kusturicom `Gasprom` i NIS svake godine organizuju festival ruske muzike `Boljšoj` na Mećavniku za mlade muzičare. Siguran sam da takva podrška nije ništa manje važna od saradnje u energetskom sektoru", zaključio je Miler.

Biznis.ba / NN