Regija

MMF smanjio procjenu gospodarskog rasta Slovenije za ovu i iduću godinu

Autor: Biznis.ba
MMF smanjio procjenu gospodarskog rasta Slovenije za ovu i iduću godinu

Međunarodni monetarni fond (IMF) smanjio je u svom zadnjem izvješću procjenu gospodarskog rasta u Sloveniji pa će, prema novoj prognozi,   slovenski BDP ove godine porasti za 2,9 posto, a isti rast zadržat će se i iduće godine, što je znatno smanjenje u odnosu na prijašnje prognoze o rastu od 3,4 posto.

Procjene gospodarskog rasta za ovu i iduću godinu smanjio je nedavno i ured za makroekonomske analize i razvoj (UMAR) slovenske vlade, koji sada za ovu godinu najavljuje rast od 2,8 posto te povećanje rasta na tri posto u idućoj godini.

Korekcije procjena rasta baziraju se na hlađenju gospodarstva u glavnim ekonomskim partnericama Slovenije u EU-u, u prvom redu u Njemačkoj i Italiji.

Zbog manjih proračunskih prihoda uslijed sniženih očekivanja rasta BDP-a u odnosu na ranije planove slovenska vlada je u proračunu za iduću godinu smanjila predviđenu proračunsku potrošnju na najviše 10,35 milijuna eura, ali i dalje očekuje da će u 2020. godini država poslovati s 1-postotnim proračunskim suficitom, uz potrebu štednje i rezanja troškova u gotovo svim resorima, osim ministarstva unutarnjih poslova i ministarstva obrane, prenosi Hina.

(FENA)