Regija

Otkriveni detalji o boravku na plažama u Hrvatskoj: Kontrole redara, udaljeni peškiri...

Autor: Biznis.ba
Otkriveni detalji o boravku na plažama u Hrvatskoj: Kontrole redara, udaljeni peškiri...

Direktor Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak gostovao je u HRT-ovoj emisiji u kojoj je govorio o trenutnoj situaciji u vezi s koronavirusom, ali je otkrio i detalje kako će sada građani ići na more u Hrvatsku i kakav će biti njihov boravak na plaži.

Jutarnji hr. piše da je Capak istakao kako će građani sigurno ići na more, ali da to neće izgledati kao do sada.

"Neće biti gužve na plažama. Bit će komunalni redari, vlasnici plaža ili koncesionari koji će se brinuti da ne dođe do fizičkog kontakta i neće više biti peškir do peškira", kazao je Capak.

Na pitanje o tome hoće li biti dopuštena posjeta otocima, Capak je kazao kako se popušta na svim stranama, ali da sve mjere ne mogu odjednom oslabiti.

"Razgovara se i o putovanju između županija i ta stavka će doći na red i to će se pustiti ako stanovnici otoka žele da im turisti dođu. Sve se može organizirati. A kada je konkretno riječ o putovanju između županija, mislim da je još prerano da se to odobri s obzirom na to šta bi uslijedilo nakon toga. Kada dođe povoljan trenutak i kada prođu sve ove faze, to će biti jedna od prvih tema", dodao je.

Capak je pojasnio kako bi trebao izgledati raspored gostiju u kafićima kada se otvore naredne sedmice.

"Nećemo tu davati posebne uslove i pleksiglasi neće biti između svakoga. Ideja je da to bude u prodavnicama na kasama, ali za kafiće i restorane nema smisla. Tražit ćemo osnovne mjere poput higijene i dezinfekcije, a vjerovatno ćemo staviti i natpis da samo porodice mogu sjediti zajedno. Sve je moguće organizovati i nadam se da će to naredne sedmice normalno krenuti", poručio je Capak.

Biznis.ba