Regija

Otvoren međunarodni sajam namještaja sa više od 500 izlagača

Autor: Biznis.ba
Otvoren međunarodni sajam namještaja sa više od 500 izlagača

Na Međunarodnom sajmu namještaja, opreme i unutrašnje dekoracije, koji je otvoren danas na Beogradskom sajmu predstaviće se više od 500 domaćih i stranih firmi iz 45 zemalja.

Sajam, 56. po redu, otvorio je ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Rasim LJajić koji je izrazio uvjerenje da će više izlagača imati prilike da pokažu sav raskoš i svoju kreativnosti i da će posjeta biti rekordna.

On je ukazao da su pred srpskom drvnom industrijom dva ključna problema, a jedan od njih je što sve veći broj proizvođača izvozi trupce i rezanu građu, a onda domaći proizvođači namještaja tu rezanu građu uvoze po znatno većim cijenama.

"Samo prošle godine je izvoz trupaca i rezane građe dostigao rekordna 94 miliona evra, a kada bi se taj iznos upola smanjio i ti poluproizvodi koristili za proizvodnju nameštaja naš izvoz bi porastao za 150 do 200 miliona evra", istakao je LJajić.

Prema njegovim riječima, drugi problem sa kojim se suočava drvna industrija globalno je nedostatak adekvatne radne snage i što je sve teže naći radnika koji želi da radi u toj industriji.

On je rekao i da država i proizvođači treba da sarađuju kako bi se suočili sa ta dva ključna problema, prenijeli su beogradski mediji.

Međunarodni sajam namještaja, opreme i unutrašnje dekoracije trajaće do nedjelje, 11. novembra.

Uporedo sa Međunarodnim sajmom namještaja održava se i Međunarodni sajam mašina i alata iz oblasti drvne industrije i trajaće do subote, 10. novembra.

Biznis.ba / NN