0,4 posto na mjesečnom nivou

Rast slovenske industrijske proizvodnje

Autor: Biznis.ba
Rast slovenske industrijske proizvodnje
Foto: Unsplash

Ukupna vrijednost industrijske proizvodnje u januaru bila je 10,7 posto viša nego u decembru te 12,2 posto više nego u januaru prošle godine.

Ukupni prihodi od prodaje u industriji porasli su na mjesečnom nivou za 0,4 posto, a na godišnjem za 1,4 posto.

U prvom mjesecu ove godine vrijednost industrijske proizvodnje najviše je porasla u prerađivačkim djelatnostima, i to za 16,3 posto, zatim u rudarstvu s 11,0 posto, dok je u opskrbi električnom energijom, plinom i parom smanjena za 5,7 posto.

Najveći rast, 17 posto, statističari su zabilježili u proizvodnji proizvoda za međufaznu potrošnju. Kod investicijskih proizvoda vrijednost je porasla za 8,4 posto, a kod proizvoda široke potrošnje za 6,3 posto, prenosi SEEbiz.

Ukupni prihodi od prodaje u industriji porasli su 0,4 posto na mjesečnom nivou. U prerađivačkoj industriji porasla je za 0,4 posto, a u rudarstvu za 0,2 posto.

Na godišnjem nivou su ukupni prihodi najviše porasli u rudarstvu, za 44,6 posto, au prerađivačkoj industriji veći su za 1,0 posto.

Na mjesečnom nivou porasli su prihodi od prodaje proizvoda za široku potrošnju (za 2,4 posto), dok su pali kod proizvoda za međufaznu potrošnju i investicije (kod prvih za 1,4 posto, kod potonji za 3,2 posto).

Ukupna vrijednost zaliha u industrijskoj proizvodnji bila je 3,2 posto viša nego u decembru te 1,5 posto više nego u januaru prošle godine.

Vrijednost zaliha na godišnjem nivou veća je samo kod proizvoda za investicije (za 15,8 posto), kod proizvoda za široku potrošnju ostala je ista, a kod proizvoda za međufaznu potrošnju manja (za 4,3 posto).