Kranj

Slovenački Continental zatvara fabriku

Autor: Biznis.ba
Slovenački Continental zatvara fabriku
Foto: Continental

Firma Continental će krajem ove godine zatvoriti fabriku štamparskih guma u Kranju, čime će biti pogođeno oko 70 zaposlenika.

Razlog je stagnacija svjetskog tržišta tiskarske gume, zbog čega je iskorištenost proizvodnih kapaciteta znatno manja, kao i činjenica da im ističe ugovor o najmu pogona u Kranju. Proizvodnja će se preseliti u druge fabrike u Evropi.

Oko 70 zaposlenika u fabrici obaviješteno je o odluci čim je donesena. "Duboko žalimo zbog posljedica koje zatvaranje donosi za naše zaposlenike u Kranju, koji rade izvrstan posao", rekao je Marco Carlini, voditelj štamparske i ambalažne industrije u regiji EMEA, u poslovnom području Surface Solutions firme Continental .

Volumen proizvodnje preselit će iz Kranja u njihove druge pogone za štamparsku tehniku ​​u Evropi. Poslovanje kranjske fabrike štamparske tehnike postupno će se smanjivati, a fabrika će se konačno zatvoriti u aprilu 2025. godine, prenosi Indikator ba.

Kako uvjeravaju u saopćenju, frima će u idućih nekoliko sedmica nastaviti dijalog s radničkim vijećem, sindikatom i svim zaposlenicima kranjske fabrike te će sa svakim od njih razgovarati o pojedinačnoj radnoj situaciji.

Na odluku smo bili primorani zbog izazovne situacije, kažu u firmi, naime globalno tržište štamparske gume stagnira i očekuje se njegov daljnji pad. Tržište u privrednoj regiji EMEA (Evropa, Bliski istok i Afrika) značajno se smanjilo u posljednjih nekoliko godina. "Trenutna posljedica toga je niska iskorištenost kapaciteta naših štampača gume", objasnio je Carlini.

Osim zahtjevne situacije na tržištu, firma je bila prisiljena djelovati iz još jednog razloga - ističe ugovor o najmu pogona u Kranju. "Iznajmljivač nam nije produžio najam. Nakon temeljite procjene trenutne situacije i poslovnih perspektiva, odlučili smo napustiti proizvodnju štamparske gume u Kranju", dodao je.

Poznata i uspješna robna marka Sava pod kojom se u Kranju proizvode štamparske gume za ambalažu, metal i UV-tisak, ostaje. “Transparentno ćemo informirisati kupce i pouzdano ih opskrbljivati ​​tiskarskim proizvodima pod robnom markom Sava”, uvjeravaju iz Continentala.