Regija

Slovenija planira Huawei proglasiti 'visokorizičnim dobavljačem'

Autor: Biznis.ba
Slovenija planira Huawei proglasiti 'visokorizičnim dobavljačem'

Slovenska vlada idućih bi tjedana kineski Huawei mogla proglasiti "visokorizičnim dobavljačem", objavili su u četvrtak slovenski mediji temeljem uvida u nacrt zaključka o kojemu vlada još nije odlučivala.

Uvid u spomenuti neslužbeni dokument imala je Slovenska tiskovna agencija STA, a njemu piše da je ocjena da je Huawei visokorizičan dobavljač tehnologije za 5G mrežu pripremljena na osnovi "europskih sigurnosnih kriterija".

Kako prenose slovenski mediji, iz Huaweija su priopćili da su time neugodno iznenađeni i zabrinuti.

"Prijedlogom vlade da Huawei ocijeni visokorizičnim dobavljačem negativno smo iznenađeni. Proučit ćemo ga kad bude službeno objavljen te se na osnovi toga odlučiti za daljnje pravne korake za zaštitu naše tvrtke i naših poslovnih interesa", poručio je direktor tvrtke Huawei Technologies Slovenija Histro Zhangqin.

Slovenija je sa SAD-om 13. kolovoza prilikom posjeta američkog državnog tajnika Mikea Pompea i njegova susreta s premijerom Janezom Janšom potpisala bilateralnu izjavu o sigurnosnim uvjetima za uspostavljanje mreže nove tehnologije 5G.

Američki državni tajnik je i danas u Dubrovniku zatražio da Hrvatska strateške projekte ne daje u ruke Kinezima jer nacionalna sigurnost mora biti prioritet i ne smije biti ugrožena, a slično ponavlja i drugim europskim zemljama.

Američku administraciju brine širenje kineskog utjecaja i sudjelovanje Huaweija u izgradnjama 5G internetskih mreža u svijetu tvrdeći da će kineski telekomunikacijski div predati podatke Pekingu koji će ih koristiti za špijunažu.

Biznis.ba / FENA