Regija

Slovenija sve više računa na radnike iz susjednih država

Autor: Biznis.ba
Slovenija sve više računa na radnike iz susjednih država
U Sloveniji je s krajem lipnja ove godine bilo registrirano 75 tisuća nezaposlenih osoba, objavio je u srijedu državni zavod za zapošljavanje.

U prvoj polovici ove godine broj nezaposlenih u evidenciji zavoda manji je za prosječno 14 posto u odnosu na prošlu godinu, što je jedna od najnižih stopa registrirarne nezaposlenosti zadnjih godina, što se tumači visokim stopama rasta posljednih nekoliko godina i oživljavanjem tržišta rada koje u Sloveniji sve više računa i na radnike iz susjednih država, pa i trećih država izvan EU-a.

Od početka ovog mjeseca u slovensko tržište rada mogu se uključivati i zainteresirani hrvatski državljani koji više za rad u Sloveniji ne trebaju radnu dozvolu i izjednačeni su s državljanima ostalih članica Unije, a prema očekivanjima udruga poslodavaca u iduće tri godine u Sloveniju bi ih moglo doći tisuću do dvije tisuće, prenosi Hina.

Računa se u prvom redu na dnevne migrante iz pograničnih krajeva određenih struka i zanimanja u industriji, građevinarstvu i prometu, a osobito su traženi varioci i vozači.

Velika je u Sloveniji potražnja i za zdravstvenim kadrom i za rad u ugostiteljstvu i turizmu.

Biznis.ba / FENA