u aprilu

Slovenska trgovinska razmjena bilježi snažan porast, suficit od 150 miliona eura

Autor: Biznis.ba
Slovenska trgovinska razmjena bilježi snažan porast, suficit od 150 miliona eura
Foto: Unsplash

Vrijednost robne razmjene u aprilu je skokovito porasla na međugodišnjem nivou. Izvoz je bio vrijednosno veći za 48,8 posto nego u aprilu prošle godine, a uvoz za 33,8 posto. Razmjena je porasla u trgovini s nečlanicama EU, posebice sa Švicarskom, objavio je statistički ured.

Slovenska su poduzeća u aprilu izvezla robe u vrijednosti od 5,85 milijardi eura, od čega u članice EU-a 2,68 milijardi eura, au treće zemlje 3,17 milijardi eura. Izvoz u članice EU na međugodišnjem nivou porastao je za 9,1 posto, dok je izvoz u zemlje izvan EU porastao za 114,7 posto.

Razlog iznimnog rasta s trećim zemljama je visok rast vrijednosti prerađivačkih operacija, koje uključuju modifikaciju, izradu, montažu, usavršavanje i obnovu uvezene robe s ciljem proizvodnje nove ili istinske robe, navode iz statističkog ureda. poboljšani proizvod. Ti su poslovi posebno naglašeni u farmaceutskoj industriji te u trgovini sa Švicarskom, odakle dolaze najveći strani ulagači u farmaceutsku industriju, Novartis i Sandoz.

Bez tih poslova izvoz u zemlje izvan EU bio bi 9,5 posto veći i dostigao bi 860 miliona eura.

Prema statističkom uredu, vrijednost izvoza u članice EU također je veća od svih dosadašnjih travanjskih vrijednosti izvoza u ovu skupinu zemalja, prenosi SEEbiz.

Uvoz robe u Sloveniju u aprilu je, pak, iznosio 5,70 milijardi eura, od čega su slovenska poduzeća iz članica EU-a uvezla robe u vrijednosti od 2,80 milijardi eura, a iz zemalja izvan EU-a za 2,90 milijardi eura. Vrijednost uvoza iz članica EU bila je 11,7 posto veća nego u aprilu prošle godine, a iz trećih zemalja za 65,4 posto.

I u ovom su slučaju operacije rafiniranja imale značajnu ulogu. Bez njih bi uvoz iz zemalja izvan EU bio 3,5 posto veći u odnosu na prethodnu godinu i iznosio bi 783,2 miliona eura.

Pokrivenost uvoza izvozom u travnju je iznosila 102,6 posto. Suficit u robnoj razmjeni s inozemstvom iznosio je 150 miliona eura. Aprilski suficit prvi je ove godine i prvenstveno je rezultat spomenute visoke vrijednosti izvoza u zemlje izvan EU.

Na temelju visokog rasta u aprilu ove je godine ojačao i ukupni međugodišnji rast robne razmjene. Slovenska su poduzeća u periodu od početka godine do kraja aprila izvezla robe u vrijednosti od 20,35 milijardi eura, što je 11,5 posto više nego u istom prošlogodišnjem periodu. Vrijednost izvoza u zemlje Evropske unije na godišnjem je nivou manja za 1,4 posto s nešto više od 10,51 milijardi eura, dok je vrijednost izvoza u zemlje izvan Europske unije veća za 29,6 posto s nešto više od 9,83 milijarde eura.

U međuvremenu je vrijednost robnog uvoza u četiri mjeseca veća za 14,6 posto na godišnjem nivou i dostigla je 21,60 milijardi eura. Uvoz roba iz zemalja članica EU bio je 2,1 posto manji na godišnjem nivou i iznosio je 10,78 milijardi eura, dok je uvoz iz trećih zemalja bio veći za 38,1 posto i iznosio je 10,82 milijarde eura. Slovenija je u četiri mjeseca zabilježila trgovinski deficit od 1,26 milijardi eura, a pokrivenost uvoza izvozom bila je 94,2 posto.