pozitivna očekivanja

Slovenski turizam ovog ljeta očekuje rekorde

Autor: Biznis.ba
Slovenski turizam ovog ljeta očekuje rekorde
Foto: Arhiv

Slovenski turistički smještajni objekti u maju su zabilježili gotovo 600.000 dolazaka turista. Ostvareno je nešto manje od 1,4 miliona noćenja. Podaci za prvih pet mjeseci ove godine također su bolji nego lani.

Takozvana mrtva sezona na Bledu je bila 25 posto bolja posjećena nego lani. Također se vrlo dobro pokazuje za ljetne mjesece.

"Rezervacije i najmovi do kraja septembra su slični kao i prošle godine, ali je već prošla godina bila izuzetno dobra. Ne vidimo pad potražnje, čak ni u svjetlu aktuelnog Evropskog prvenstva i kasnijih Olimpijskih igara", rekao je Blaž Veber, direktor Turizma Bled.

I u Bohinju očekuju slično uspješnu ljetnu sezonu kao i lani. U Kopru očekuju veću posjećenost nego lani, dok ostali obalni gradovi očekuju reprizu uspješne prošlogodišnje sezone. Naravno, dosta će ovisiti i o vremenskim prilikama koje mogu pokvariti izvrsnu gotovo stopostotnu popunjenost. ja vanjski smještaj. Iz Nove Gorice i Vipavske doline već stižu dojave o gotovo potpuno popunjenim smještajnim kapacitetima u špici sezone.

Dok je ljetna sezona ponegdje tek na početku, u gradovima se turistička vreva već snažno razbuktala, prenosi SEEbiz. U Ljubljani su izbrojali gotovo 30 posto više gostiju nego lani, a ljeti očekuju 90-postotnu popunjenost smještajnih kapaciteta. U Mariboru se klade na dobru posjetu u vrijeme održavanja festivala Lent. Ljetna događanja izuzetno su važna za strane goste, objašnjava Jure Struc, direktor mariborskog zavoda za turizam, jer imaju osjećaj da je Maribor živahan grad.

Ljubljanu i Maribor sve više posjećuju Poljaci, dok su u svim slovenskim destinacijama i dalje u vrhu stranih gostiju Nijemci, Italijani i Austrijanci. I Amerikanci se ponovno vraćaju.