Regija

Srbijanska vlada ograničila cijene osnovnih namirnica na 60 dana

Autor: Biznis.ba
Srbijanska vlada ograničila cijene osnovnih namirnica na 60 dana

Srbijanska vlada ograničila je u utorak cijene osnovnih živežnih namirnica na razinu cijena od 15. studenog ove godine na rok od 60 dana, uz mogućnost da ta mjera bude po potrebi produljena.

Uredba usvojena na današnjoj sjednici odnosi se na cijene kristal šećera, brašna tip T- 400, jestivog suncokretovog ulja, svinjskog mesa od buta i mlijeka s 2,8 posto mliječne masti, priopćila je Vlada uz obrazloženje da je ograničenje cijena utvrđeno je kako bi se "otklonile štetne posljedice i spriječili poremećaji na tržištu".

Uredba se neće se odnositi na već snižene cijene - rasprodaje, sezonska sniženja ili akcijske prodaje - ukoliko su bile na snazi 15. studenog, već samo na redovne cijene prije sniženja.

Odlukom, koja će biti primjenjivana 60 dana, uz mogućnost da po potrebi rok bude produljen, predviđeno je da proizvođači te proizvode ne smiju isporučivati u količinama manjim od prosječnih u posljednjih 12 mjeseci, a za kršenje su predviđene i novčane kazne od oko 850 do oko 16.500 eura, te zabrana djelatnosti u trajanju od šest mjeseci do jedne godine.

Vlada je usvojila i Zaključak o reguliranju međusobnih prava i obveza između javnog poduzeća "Elektroprivreda Srbije" Beograd i kupaca električne energije na komercijalnom tržištu, kojim se svim korisnicima kojima ugovor prestaje s 30. studenog omogućuje da produže važenja tog ugovora do 31.prosinca ove godine po istim uvjetima, što im jamči ugovorne uvjete isporuke i cijene u razdoblju od dodatnih 30 dana.

Narodna banka Srbije (NBS) zaključila je sredinom studenog da je na rast inflacije u Srbiji najviše utjecao rast cijena energenata i hrane, ocijenivši da bi takva situacija mogla potrajati do sredine iduće godine, kada se, prema procjeni NBS-a, očekuje početak pada inflacije ka razini na kojoj je bila prije pandemije.

Guvernerka Jorgovanka Tabaković je ranije poručila velikim trgovinskim lancima da će im se "kao bumerang vratiti to što pad prometa pokušavaju nadomjestiti visokim cijenama".

Tabaković je sredinom studenoga, na predstavljanju mjesečnog izvješća NBS, podsjetila da je inflacija u listopadu bila "6,6 posto međugodišnje inflacije, a ciljani raspon je tri posto s odstupanjem plus ili minus 1,5 posto".

Premda službeni podaci ukazuju na to da je međugodišnja inflacija u listopadu bila je 6,6 posto, prognoze ekonomista su da bi na kraju godine, usporedbom prosinac 2020.- prosinac 2021., mogla dosegnuti osam posto, prenosi Hina.

Biznis.ba