Protestni skup

Sudije u Sloveniji prekinule rad na sat vremena zbog malih plata

Autor: Biznis.ba
Sudije u Sloveniji prekinule rad na sat vremena zbog malih plata
Foto: Pexels

Sudije u Sloveniji jučer su ponovo obustavile rad na jedan sat, poručivši da je prošlo 90 dana od isteka roka za sprovođenje odluke Ustavnog suda o povećanju njihovih plata.

Ustavni sud je u junu presudio da je regulisanje plata sudija u suprotnosti sa ustavnim principima nezavisnosti sudstva i podjele vlasti i naložio zakonodavnoj vlasti da otkloni neustavnost do 3. januara, što se nije dogodilo. Zato sudije, posebno preko Društva sudija Slovenije, od tada pozivaju sve da sprovedu ustavnu odluku.

Tim povodom danas su sudije iz Celja i okoline održale i protestni skup da bi podigle svijest javnosti o radu sudija, prenose slovenački mediji.

Sudija Okružnog suda u Celju Tanja Dolar Božič smatra da je neispunjavanje ustavne odluke u vezi sa platama sudija poljuljalo vjeru u Sloveniju kao pravnu državu.

Predsjednik Slovenačkog društva sudija Vesna Bergant Rakočević istakla je da je u ustavnoj demokratiji potpuno samo po sebi razumljivo da se sudske odluke poštuju, odnosno da su obavezujuće za one na koje se odnose, prenose Nezavisne novine.

Slovenačka vlada je do 3. januara trebalo da realizuje odluku najvišeg suda Slovenije o preniskim platama sudija, zato što to predstavlja "kršenje principa nezavisnosti pravosuđa i podjele vlasti".

Iz Kabineta premijera Roberta Goloba su povodom današnjeg protesta najavili da će se premijer sastati u petak sa zvaničnikom pravosuđa "kako bi u konstruktivnom dijalogu bilo pronađeno koordinisano rešenje za što skoriju implementaciju odluke Ustavnog suda".

Ministar pravde Andreja Katič najavio je nedavno da će ustavna odluka o platama sudija biti sprovedena novim zakonom.

Zaposleni u pravosuđu protestovali su u nekoliko navrata, a održali su i petnaestodnevni štrajk u januaru, svodeći rad uglavnom na hitne slučajeve.