Regija

U Beogradu se osniva prvi Evropski pčelarski savez

Autor: Biznis.ba
U Beogradu se osniva prvi Evropski pčelarski savez
Foto: SRNA

Osnivačka skupština Evropskog pčelarskog saveza (EBA), biće održana u subotu, 10. februara u Beogradu, objavio je Savez pčelarskih organizacija Srbije (SPOS).

Prisustvo na osnivačkoj skupštini potvrdili su predstavnici saveza i udruženja koji su pristupili EBA i to iz Slovenije, Mađarske, Poljske, Njemačke, Rumunije, Bugarske, Grčke, Ukrajine, Litvanije, Malte, Irske, Velike Britanije, Italije, Srbije, Sjeverne Makedonije, Crne Gore, Republike Srpske.

Očekuje se da će sjedište EBA biti ustanovljeno na teritoriji EU, gdje će se voditi najveća borba za prava pčelara i potrošača, saopćio je Savez.

Skupština će biti održana u Upravnoj zgradi Beogradskog sajma a toga dana na Sajmu počinje Državni pčelarski sajam.

Iz SPOS su naveli da su evropski pčelari odlučili da formiraju Evropski pčelarski savez zbog mnogobrojnih problema u pčelarskom sektoru Evrope, prije svega zbog ogromnog procenta falsifikata meda na tržištu.

Istakli su da su pored pčelara, ugroženi i potrošači meda, ali i evropska poljoprivreda jer joj prijeti masovno napuštanje pčelarenja od strane razočaranih pčelara, što bi vodilo u drastično smanjenje broja pčela i prinosa u poljoprivredi zbog smanjenog oprašivanja pčelama.

Veliki doprinos smanjenju broja pčela daje i nekontrolisano trovanje pčela pesticidima, te je neophodno uvesti dodatne vidove podrške pčelarstvu.