Regija

U Hrvatskoj otvoreno gotovo hiljadu hotela i kampova, broj turista raste

Autor: Biznis.ba
U Hrvatskoj otvoreno gotovo hiljadu hotela i kampova, broj turista raste

U Hrvatskoj su trenutno otvorena 644 hotela i 344 kampa, svakodnevno se otvaraju i drugi turistički objekti i sadržaji širom obale, a broj turista se povećava za oko 30 hiljada dnevno, kaže se u novom biltenu Hrvatske udruge turizma (HUT) uz uvodni naslov "Sigurnost prije svega".

Te i druge informacije i novosti za turiste, turistički i druge sektore te za širu javnost HUT je objavio u petom broju biltena "Croatia Tourism & Travel Weekly" (na hrvatskom i engleskom), naglašavajući da do 1. srpnja (datuma izdavanja biltena) od ukupnih 1,6 milijuna turista koji su bili u Hrvatskoj ove godine do kraja lipnja "niti jedan nije zaražen koronavirusom tijekom boravka u svim tipovima komercijalnih smještajnih objekata u Hrvatskoj".

Poručuju i da zbog provođenja i pridržavanja zaštitnih mjera i boljeg komfora turista, velik broj hotela i kampova te drugih smještajnih objekata trenutno radi s manjim kapacitetima, pa tako i najveća turistička kompanija u Hrvatskoj Valamar Riviera, za 20 posto manje.

"Iako u Hrvatskoj ne postoje ograničenja (obvezno je nošenje maski jedino u javnom prijevozu, a određene dodatne mjere sigurnosti su donesene u pojedinim regijama, dok su maske za lice preporučene u zatvorenim prostorima diljem zemlje), standardi sigurnosti u svim turističkim objektima su visoki, a hrvatski epidemiolozi su napravili vrlo detaljne smjernice za sve tipove objekata i turističkih usluga koje su implementirane diljem zemlje", ističu iz HUT-a.

Analize HUT-a pokazuju da potražnja za Hrvatskom kao destinacijom za ljetni odmor raste iz dana u dan i da se broj turista stalno povećava, za njih oko 30 tisuća dnevno.

"Trenutno je u Hrvatskoj najviše stranih turista iz Njemačke, potom iz Slovenije, Češke, Poljske i Austrije. Preko službene aplikacije entercroatia, a prema podacima Ministarstva unutarnjih poslova, do sada se za ulazak u Hrvatsku prijavilo više od milijun turista", navodi se u biltenu HUT-a.

Iznose i da je Hrvatska detaljno razradila smjernice u slučaju pojave zaraženih u turističkim destinacijama, koje predviđaju adekvatnu izolaciju i liječenje, kao i da sve veće destinacije imaju specijalizirane turističke ambulante koje su spremne brzo i sigurno djelovati i da svi turistički djelatnici znaju preciznu proceduru i način djelovanja u slučaju potrebe.

Prenoseći redovne informacije o granicama, u biltenu od 1. srpnja HUT uz ostalo iznosi i da je "Hrvatska u koordinaciji s ostalim članicama Europske unije od danas otvorila granice te omogućila slobodan ulazak u zemlju za sve državljane EU, državljane zemalja koje su u schengenskom prostoru, državljane zemalja koje su pridružene schengenskom prostoru te državljane trećih zemalja s dugotrajnim boravištem u tim državama", prenosi Hina.

Uz navedeno, u biltenu HUT-a od 1. srpnja daju i popis objekata (hotela i drugih) koji otvaraju početkom srpnja, kao i nadolazećih aviolinija u srpnju na hrvatske zračne luke i druge informacije i zanimljivosti.

Biznis.ba / FENA