problem nije plata

U slovenskim hotelima nedostaje radne snage

Autor: Biznis.ba
U slovenskim hotelima nedostaje radne snage
Foto: Unsplash

Trajno obilježje ljetne sezone je manjak radnika, posebice u turizmu. Prema procjenama, nedostaje između pet i deset hiljada konobara, kuhara, pomoćnika i sobarica. Nekada je najveći problem bila loša plata, sada je to radno vrijeme.

Niko više ne želi raditi vikendom, mladi se žele posvetiti svojim aktivnostima, kažu nadležni. Ujedno upozoravaju da je balkanski kadrovski bazen prazan, a radnike s azijskog tržišta rada u ovom trenutku gotovo je nemoguće dovesti, piše RTV Slovenije.

Gregor Jamnik, predsjednik Udruženja hotelijera, situaciju oko štrajka na upravnim jedinicama ocjenjuje gorom:

"U ovom trenutku zapravo ne možemo dodatno uvesti kadrove u Sloveniju. To nije hitna stvar za upravne jedinice, tako da stvari stoje i ne miču se."

Direktor Postojnske jame Marjan Batagelj upozorava da su procedure za dobivanje dozvola za strane radnike dugotrajne. O tome koliko je dugo proveo u obradi papira za dvojicu radnika iz Butana rekao je: "Godinu dana smo im obrađivali dokumente. Godinu dana."

Ako se godinama prije smatralo da u turizmu nema radnika zbog niskih plata, sada je najveći problem neredovito radno vrijeme, posebice mlađih generacija koje žele slobodne vikende. No, nedostaje konobara, kuhara i sobarica.

“To su profesije kojima se naše domaće stanovništvo ne želi baviti dugi niz godina, dok je balkanski bazen potpuno ispražnjen”, objašnjava Jamnik.

U Sindikatu ugostiteljstva i turizma kažu da već 10 godina upozoravaju na probleme branše, no prema riječima Brede Črnčec, do danas se ništa nije promijenilo. Od ministarstava očekuju rješenja, a poslodavcima poručuju da budu svjesni što je za radnika najvažnije. “Tu uglavnom mislimo na adekvatno radno vrijeme, organizaciju rada i da oni za svoj rad budu adekvatno i pristojno plaćeni”, kaže Breda Črnčec.

Prema predviđanjima nadležnih, rezultat nedostatka radnika u turizmu ogledat će se u manjoj dostupnosti ugostiteljskih i turističkih usluga.