Regija

Ukrajinski MHP želi kupiti slovensku Perutninu Ptuj

Autor: Biznis.ba
Ukrajinski MHP želi kupiti slovensku Perutninu Ptuj

MHP SE, jedna od vodećih međunarodnih poljoprivredno-industrijskih grupacija, nakon navoda iz Agencije za zaštitu konkurencije Slovenije potvrdila je da želi kupiti Perutninu Ptuj, dobro poznatu i vertikalno integrisanu firmu u jugoistočnoj Evropi.

MHP je vertikalno integrisana firma i vodeći ukrajinski proizvođač peradi sa prerađivačkim pogonima u EU (Holandija i Slovačka) i prodajnom i distributivnom centru na Bliskom istoku (UAE). MHP prodaje oko 60 posto svoje peradi na domaćem tržištu a 40 posto u preko 60 zemalja širom svijeta.

MHP ovim širenjem pravi strateški iskorak koji će povećati vrijednosti kompaniji i ojačati njenu poziciju na globalnom tržištu, dok Perutnina Ptuj dobiva strateškog, dugoročnog investitora. Perutnina Ptuj ima snažan brend i stvara značajnu dodatnu vrijednost peradi, koji je MHP spremna da podrži u nadolazećim godinama kroz investicije i dalji razvoj.

Zajedno sa rukovodećim timom, MHP tvrdi da se obavezuje poboljšati kvalitet proizvoda Perutnine Ptuj, s ciljem ispunjavanja najviših EU standarda. Kako se tvrdi, saradnja će donijeti direktnu korist lokalnim farmerima i zaposlenicima i biti pozitivan uticaj na industriju peradi na Balkanu uopće.

Biznis.ba / Klix.ba