Regija

Uljaniku blokiran račun

Autor: Biznis.ba
Uljaniku blokiran račun

Policija je u ponedjeljak potvrdila da po nalogu Državnog tužilaštva Hrvatske provodi izvide u Uljanik Grupi, a danas je račun Uljanika ponovno u blokadi. Ko ga je blokirao još nije poznato.

"Policija temeljem naloga nadležnog DORH-a provodi izvide te obzirom na odredbe Zakona o kaznenom postupku nismo u mogućnosti dostaviti više informacija", kazali su u ponedjeljak iz policije za "N1".

Policija na temelju naloga mjerodavnoga Državnog tužilaštva provodi izvide te da s obzirom na odredbe Zakona o krivičnom postupku ne može dati više informacija.

Pulski gradonačelnik Boris Miletić izjavio je kako mu je drago da policija po nalogu Državnog tužilaštva provodi izvide u Uljanik Grupi te želi da postupak bude brz i nepristrasan, da se što prije provede i o svemu odmah izvijesti javnost.

"Onda više nećemo govoriti o konstrukcijama nego o činjenicama. U cijelom ovom procesu izrečeno je previše neistina pa stoga pozivam policiju i DORH da što prije ispitaju odgovornost svih aktera, uključujući i vladu te pojedine ministre", poručio je Miletić.

Iz kabineta korporativnih komunikacija Uljanik Grupe saopštili su da su svi njeni finansijski pokazatelji ključnim dionicima poznati i vidljivi svake godine.

"Uljanik kotira na Zagrebačkoj burzi od 2004. godine. Sve ključne aktivnosti Uljanika su svima koji to moraju znati dostupne i o njima je potpune i cjelokupne izvještaje zaprimalo nekoliko službenih instanci. Stoga ne postoji nikakva bojazan, štoviše očekujemo da se mnoge konstrukcije i neistine što prije objelodane", poručili su iz Uljanik Grupe.

Iz kabineta korporativnih komunikacija potvrđeno je i da je u prvom polugodištu iz Uljanik Grupe u Puli i Rijeci otišlo više od 250 radnika, a samo tokom jula i avgusta napustilo ju je čak 160 radnika.

Predstavnik Sindikata metalaca Hrvatske u Uljaniku Đino Šverko, ujedno predsjednik Štrajkaškog odbora koji je u ponedjeljak raspušten, izjavio je za Hinu da nema saznanja o provođenju izvida u Uljanik Grupi.

"Neka policija utvrdi sve okolnosti i neka ispita članove Uprave i Nadzornog odbora te radnike. Prevelik je pritisak na nas, osobno doživljavam uvrede jer su u javnost plasirane brojne laži. Vjerujem da će DORH utvrditi pravu istinu. Uostalom, neka institucije rade svoj posao", rekao je Šverko.

Biznis.ba / N1