Regija

United grupa kupila Tele2 Hrvatska za 220 miliona evra

Autor: Biznis.ba
United grupa kupila Tele2 Hrvatska za 220 miliona evra

United Grupa, najveći medijski i telekomunikacioni biznis u jugoistočnoj Evropi, postigla je dogovor o kupovini Tele2 Hrvatska za 220 miliona evra (enterprise value). Očekuje se da će transakcija, koja je u procesu odobrenja regulatora, biti okončana prije kraja 2019. godine.

Ovo je prva transakcija od marta 2019. godine, kada je okončana akvizicija kojom je BC Partners, međunarodna investiciona kompanija, postala većinski vlasnik United Grupe. Ujedno je ovo bila i jedna od najvećih transakcija u jugoistočnoj Evropi ikada.

Kako navode u United grupi, akvizicija Tele2 će ubrzati rast United Grupe i učvrstiti njenu poziciju kao lidera u industriji u kojoj posluje u regionu.

"Hrvatska je za nas atraktivno i važno tržište i drago nam je zbog akvizicije Tele2 Hrvatska, jer će nam omogućiti da dalje proširimo poslovanje Grupe, kako u zemlje članice EU tako i kroz jačanje telekomunikacionih usluga koje pružamo. Imamo odlične rezultate u integraciji mobilnog biznisa u regionu, nakon kupovine Tušmobila u Sloveniji, i veoma smo uzbuđeni zbog novih mogućnosti koje ćemo imati sa Tele2 Hrvatska", rekla je Viktorija Boklag, CEO United Grupe.

"Kada smo investirali u United Grupu, identifikovali smo njen poslovni model, tehnologiju i regionalno liderstvo kao ključne pokretače organskog rasta, pojačane sposobnošću da stekne i integriše lokalne kompanije. Sa Tele2 Hrvatska, drago nam je što smo stekli jednog dinamičnog domaćeg igrača sa respektabilnom bazom korisnika koji nam omogućava da proširimo usluge koje pružamo i pokrivenost našim uslugama širom Evrope", izjavio je Nikos Statopulos, partner u BC Partners.

Sa sjedištem u Amsterdamu, United Grupa je jedan od vodećih nezavisnih pružalaca medijskih i komunikacionih usluga širom jugoistočne Evrope. Kroz značajna ulaganja u digitalnu infrastrukturu, sadržaj i tehnologiju u sopstvenom vlasništvu, ona pruža usluge na tržištu svojim klijentima širom regiona. Tokom proteklih 18 godina Grupa je proširila svoje prisustvo kroz organski rast i akvizicije i sada zapošljava više od 4.400 ljudi i pruža usluge za više od 1,8 miliona domova.

(NN)