Regija

Veliki pad broja turista u Dubrovniku

Autor: Biznis.ba
Veliki pad broja turista u Dubrovniku

Za razliku od ostatka Hrvatske, gdje je broj turista u prvoj polovicu kolovoza na oko 70 posto u odnosu na isto razdoblje lani, Dubrovnik bilježi dosta lošije rezultate.

U Dubrovniku trenutačno boravi oko 11.200 turista, što je 39 posto prošlogodišnjih rezultata. Uglavnom je riječ o posjetiteljima iz Ujedinjenog Kraljevstva, Francuske te domaćim gostima. No restriktivne mjere koje uvode pojedine zemlje utječu na daljnje rezervacije, navodi HRT.

Na današnji dan Dubrovnik ima 2.675 dolazaka (36% od tog datuma lani) i 11.232 noćenja (39% od tog datuma lani). Najviše turista je iz Velike Britanije, Francuske, Hrvatske, Njemačke, Poljske, Italije, Ukrajine, Španjolske, BIH i Rumunjske.

Ostvarena je trećina prošlogodišnjih turističkih rezultata, što ipak nije najcrnji scenarij kojeg su se dubrovački iznajmljivači pribojavali.

- Otkaza se osjeti kada se najave nekakve ovako malo restriktivnije mjere, kao što je Austrija, ali možemo reći da Englezi i Nijemci izvlače širu sliku - kaže Nino Dubretić, direktor agencije za privatni smještaj.

Zbog većeg broja oboljelih te najave uvođenja obvezne karantene za povratnike u pojedine europske zemlje nakon odmora u Hrvatskoj na krajnjem jugu bilježe i otkazivanje rezervacija, no optimizam ipak postoji.

- Dosta smo dobili onih gosti koji do sada nisu dolazili u Dubrovnik, s time da smo se, naravno, prilagodili i što se tiče ponude i cijena. I mislim da smo se dobro prilagodili - kaže Nikolina Farčić, predsjednica Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika Dubrovačko-neretvanske županije.

Biznis.ba / FENA