novčana kazna

Wolt i Glovo kažnjeni u Sloveniji

Autor: Biznis.ba
Wolt i Glovo kažnjeni u Sloveniji
Foto: Ilustracija

Firme Wolt i Glovo dobile su novčanu kaznu zbog nezakonitih identifikacijskih brojeva koje su vozači dostavljači morali nositi kao rezultat dogovora s ljubljanskom općinom. Inače, razmišljala je o zabrani dostave u centru grada.

Gradonačelnik Ljubljane Zoran Janković dogovorio je sa slovenskim filijalama korporacija Wolt i Glovo da vozači dostavljači moraju nositi identifikacijske brojeve nakon što je općina zaprimila nekoliko pritužbi da su navodno kršili cestovne prometne propise prilikom dostave po gradu.

Inače, u Općini su čak razmišljali da se vozačima dostavljačima zabrani vožnja centrom grada. Dostavljači su identifikacijske brojeve, koji su ih trebali lakše identificirati u slučaju kaznenog djela, nosili od augusta 2022. do aprila prošle godine, a potom su povučeni zbog postupka Povjerenice za informiranje.

Prošle je godine Povjerenica za informiranje naložila oduzimanje matičnih brojeva dostavljačima zbog sumnje da postupaju u suprotnosti sa zakonima o zaštiti ličnih podataka. U augustu prošle godine objema je firmama izdano rješenje u kojem je ovlašteni službenik utvrdio prekršaj, a kojim je pokrenut prekršajni postupak.

Obje firme potom su početkom maja ove godine dobile kaznu. Prema pisanju Dnevnika, Glovo, koji se sa slovenskog tržišta povukao 10. maja ove godine, dobio je kaznu od 3250 eura, koja je već pravomoćna. Wolt je podnio zahtjev za sudsku zaštitu za kaznu od 17.000 eura.

Kako javlja Dnevnik, Povjerenica za informiranje utvrdila je da su identifikacijski brojevi uvedeni bez saglasnosti pojedinaca, a takva numeracija, među ostalim, nije bila potrebna za pružanje usluge, prenosi SEEbiz. Budući da su te dvije firme već imale GPS podatke vozača dostavljača, prema riječima povjerenika, nije bilo potrebe da vozači dostavljači nose brojeve jer bi im trebao valjan razlog da ih se na drugi način spriječi.

Budući da je proces još u tijeku, firma Wolt to za novine nije željela komentarisati. No, istaknuli su da su u slučaju matičnih brojeva postupili u skladu s lokalnim zakonodavstvom i propisima o zaštiti ličnih podataka.

Gradonačelnik Ljubljane Zoran Janković za list je objasnio da nije upoznat sa sadržajem odluke, ali smatra da je mjera korisna za povećanje sigurnosti u gradu. “Identifikacijski brojevi doista su rezultat dogovora s općinom, a ja i dalje tvrdim da je time smanjen broj prekršaja dostavljača”, sažele su novine gradonačelnikove riječi.

Razvoj događaja komentiralo je i Ministarstvo rada, obitelji i socijalne skrbi. Kako su istaknuli, prema mišljenju vodstva ministarstva, dogovor između ljubljanske općine i firmi Glovo i Wolt da dostavljači hrane u Ljubljani nose identifikacijske brojeve je neadekvatan i uvredljiv za prekarne radnike.

Prije dvije godine sindikati i nevladine organizacije također su bili kritični zbog nošenja identifikacijskog broja kod dostavljača Wolt i Glov. Upozorili su da općina i poduzeća krivnju žele prebaciti na radnike, umjesto da sami preuzmu odgovornost za stvaranje uvjeta koji tjeraju dostavljače na kršenje cestovno prometnih propisa.