Svijet

Amazonovi radnici rade prekovremeno: Povećan broj narudžbi zbog koronavirusa

Autor: Biznis.ba
Amazonovi radnici rade prekovremeno: Povećan broj narudžbi zbog koronavirusa

Predstavnici radnih sindikata upozoravaju da pojačani stres kojem su radnici izloženi, a koji ih ih učiniti ranjivim na koronavirus.

Dok se radna snaga širom svijeta potiče na rad kod kuće, zaposlenici u skladištima kompanije Amazon širom Velike Britanije primorani su raditi prekovremeno. Posla je više nego ikad, a krivac je koronavirus. Budući da je sve više ljudi u karantinu u vlastitim domovima, namirnice poput riže, mlijeka u prahu, pelena, sredstava za dezinfekciju ruku i izbjeljivača se masovno naručuju na kućnu adresu. Ovakvu potražnju Amazon ima samo oko Božića, otkriva neimenovani radnik u skladištu za BBC.

On navodi klauzulu u njihovim ugovorima s poslodavcem koje većina nije ni bila svjesna, a primorava ih raditi duže po zahtjevu nadređenih. Britanski službenici osudili su Amazon da ne pazi dovoljno na svoje zaposlenike, dok predstavnici radnih sindikata ističu da pojačani stres, kojem su radnici izloženi, može ih učiniti ranjivim na Covid-19.

Amazon na usluzi korisnicima

S druge strane, iz kompanije poručuju da su njihove pobude plemenite i da moraju biti spremni pomoći svojim korisnicima, kojima je ograničeno kretanje radi vlastite sigurnosti, kako bi dobili namirnice koje su im potrebne.

"Puno naših korisnika nema drugog načina doći do osnovnih potrepština te im želimo osigurati isporuku onih namirnica koje su im nužne. To su hrana, lijekovi i proizvodi za osobnu njegu, stvari potrebne za rad od kuće, knjige i igračke za djecu", poručuju iz Amazona.

Kompanja je nedavno izjavila da će otvoriti još 100.000 radnih mjesta kako bi pratila porast u broju narudžbi, a također su obećali da će svojim zaposlenicima u SAD-u, Velikoj Britaniji i ostatku Evrope povećati plate. Predviđaju da će ih taj poduhvat stajati više od 318 miliona eura.

Biznis.ba