Svijet

American Airlines planira otpustiti ili poslati na prinudni odmor 19.000 zaposlenih

Autor: Biznis.ba
American Airlines planira otpustiti ili poslati na prinudni odmor 19.000 zaposlenih

American Airlines će 1. oktobra otpustiti ili poslati na prinudni odmor 19.000 zaposlenih, ukoliko aviokompanija ne dobije veću pomoć Kongresa.

Najveća svjetska aviokompanija, koja je ove godine imala 133.700 zaposlenih, upozorila je da će morati smanjiti broj zaposlenih za "najmanje" 40.000.

Iz ove aviokompanije navode da je 12.500 zaposlenih pristalo da napusti kompaniju tako što će ranije otići u penziju ili dobiti otpremninu, dok je još 11.000 pristalo da dobrovoljno ode na odsustvo u oktobru, prenosi CNN.

"Čak i uz te žrtve, otprilike 19.000 članova našeg tima će prisilno biti poslano na prinudni odmor ili otpušteno iz kompanije 1. oktobra, osim ukoliko se ne produži federalna pomoć", navodi se u pismu izvršnog direktora Douga Parkera.

Prema odredbama Zakona o CARES-u, koji je američkoj aviokompaniji pružio pomoć u iznosu od 50 milijardi dolara, aviokompanije nisu mogle otpustiti radnike do 1. oktobra.

"Jedini problem zakonodavstva je taj što je, kada je on donesen u martu, pretpostavljalo se da će koronavirus biti pod kontrolom, a potražnja za avionskim putovanjem bi se vratila. Međutim, to očigledno nije slučaj", dodao je.

Osim toga, iz American Airlinesa su prošle sedmice najavili da će u oktobru obustaviti uslugu na 15 manjih američkih tržišta kao potez smanjenja troškova.

Biznis.ba