Svijet

Američka kompanija AT&T preuzima HBO, CNN i Warner Bros. za 85 milijardi dolara

Autor: Biznis.ba
Američka kompanija AT&T preuzima HBO, CNN i Warner Bros. za 85 milijardi dolara
Preuzimanje će uslijediti nakon što je američki sud bezuvjetno odobrio sporazum između AT&T-a i Time Warnera. Ovaj sporazum pokušale su spriječiti brojne kompanije, uključujući i američkog predsjednika Donalda Trumpa.

Prema sporazumu Time Warner pripaja se jednom od najvećih meričkih internetskih, televizijskih i telefonskih provajdera koji za 85 milijardi dolara dobija vlasništvo nad uspješnim televizijskim mrežama HBO i CNN te kompanijom Warner Bros.

Sklapanje ovog sporazuma vjerovatno će dovesti do potencijalnih sukoba interesa kada je riječ o favoriziranju televizijskih sadržaja. Naime, protivnici sporazuma smatraju kako AT&T u budućnosti može promovisati vlastite emisije i filmove preko HBO-a i CNN-a.

Podsjećamo, AT&T postigao je dogovor s Time Warnerom u oktobru 2016. godine, ali zvanično sklapanje sporazuma zaustavio je američki sud rekavši kako bi vlasništvo nad satelitskom televizijom DirecTV i Time Warnerom AT&T-u dalo nepoštenu moć i utjecaj naspram konkurenata te dovelo do povećanja cijena za potrošače, prenosi Klix.

Međutim, američki sud kazao je kako argumenti protiv AT&T-a nisu dovoljno jaki. Američki telekomunikacijski gigat pozdravio je odluku suda. Zaključenje sporazuma i zvanično preuzimanje vlasništva Time Warnera očekuje se 21. juna.

Prema podacima Thomson Reutersa, ovo spajanje je četvrto najveće u historiji u sektoru telekoma, medija i industrije zabave.

Biznis.ba