Svijet

Američki bankari "prevarili" Maleziju

Autor: Biznis.ba
Američki bankari "prevarili" Maleziju

Investicijska banka Goldman Sachs "prevarila" je Maleziju u poslovanju s njenim državnim fondom 1MDB, koji je pod istragom zbog korupcije i pranja novca, izjavio je malezijski premijer Mahathir Mohamad.

SAD, Malezija i još najmanje četiri druge države istražuju kako su milijarde dolara nestale iz fonda 1MDB, kojeg je osnovao bivši malezijski premijer Najib Razak. Američki tužioci podigli su početkom mjeseca krivične prijave protiv dvojice bivših bankara Goldman Sachsa, a jedan od njih, Tim Lajsner, izjasnio se krivim za pranje novca i kršenje zakona o korupciji u inostranstvu.

Goldman Sachs zaradio je oko 600 miliona dolara u naknadama za svoj rad s fondom 1MDB, koji je uključivao tri ponude obveznica u 2012. i 2013. godini, a kojima je prikupljeno ukupno 6,5 milijardi dolara, prenose agencije.

"Postoje dokazi da je Goldman Sachs napravio stvari koje nisu u redu. Očigledno su nas ljudi iz Goldman Sachsa prevarili", rekao je Mahathir te dodao kako kontrola procedura banke "ne radi baš dobro".

Portparol Goldman Sachsa u Hong Kongu odbio je da komentariše te optužbe, a ta američka banka je prethodno porekla bilo kakve prestupe. Cijena dionice Goldman Sachsa pala je u ponedjeljak na Wall Streetu više od sedam odsto, zaronivši na najniži nivo u gotovo dvije godine, nakon što je malezijski ministar finansija Lim Guan Eng izjavio kako će Malezija tražiti od banke "povrat svih" naknada od rada s fondom 1MDB.

Američko Ministarstvo pravosuđa saopštilo je kako su visoki zvaničnici fonda i njihovi saradnici između 2009. i 2014. godine pronevjerili 4,5 milijardi dolara iz 1MDB. Bivši premijer Najib optužen je za korupciju u Maleziji u sklopu istrage u vezi s 1MDB fondom. Tvrdi da nije kriv te je porekao bilo kakve prestupe. Malezijski finansijer "Lov Taek Jho" je takođe optužen od strane američkih tužilaca.

Biznis.ba