Svijet

Američki senat optužio švicarsku banku za ometanje istrage računa nacista

Autor: Biznis.ba
Američki senat optužio švicarsku banku za ometanje istrage računa nacista

Švicarska banka Credit Suisse ponovno je angažovala smijenjenog nezavisnog kontrolora interne istrage o opsluživanju nacističkih klijenata i računa povezanih sa nacistima, prema američkim senatorima koji su istraživali to pitanje. Credit Suisse je pristao ponovo angažovati Neila Baroskyja, koji je napustio poziciju pučkog pravobranitelja kako bi nadgledao bančinu internu istragu, navode u zajedničkoj izjavi Chuck Grassley i Sheldon Whitehouse iz odbora za proračun američkog Senata.

Barosky je vraćen na poziciju supervizora istrage nakon što je senatski odbor objavio da je švicarska banka ometala višegodišnju istragu organizacije za ljudska prava, pokrenutu zbog optužbi o računima potencijalno povezanim s nacistima. Dvojica američkih senatora utvrdila su istragom da je banka neobjašnjivo smijenila Baroskyja.

"Jasna i historijski cjelovita procjena Credit Suisseovog opsluživanja računa povezanih s nacistima zahtijeva izravno suočavanje s bolnim činjenicama, a ne njihovo zanemarivanje”, rekli su Grassley i Whitehouse. Iz švicarskog bankovnog diva UBS-a, koji je ove godine preuzeo Credit Suisse, i ureda pučkog pravobranitelja nisu odmah odgovorili na Reutersov upit da komentarišu te informacije, prenosi HINA.

(Biznis.ba)