Svijet

Amerikanci prijete, gradnja "Sjevernog toka 2" se ipak nastavlja

Autor: Biznis.ba
Amerikanci prijete, gradnja "Sjevernog toka 2" se ipak nastavlja

Polaganje dvije gasne cijevi "Sjevernog toka 2" kroz danske vode treba da počne za koji dan i do Nove godine biće završeno, dok američki kongresmeni nastoje da u budžet američke vojske za narednu godinu "ugrade" sankcije protiv evropskih kompanija koje učestvuju u projektu.

Brodovi cjevopolagači baltičkoga gasovoda "Sjeverni tok 2", uz popratnu flotu brodova za ispomoć, plove prema danskim vodama, kroz koje će se izgraditi još jedina preostala dionica tog gasovoda duga 147 kilometara (ukupna dužina gasovoda je 1.200 kilometara).

Sutra ističe žalbeni rok na odluku danskog energetskog regulatora, dostavljenu investitoru gasovoda "Nord stream 2 AG" da može početi sa polaganjem cijevi kroz danske vode, kako je i planirano projektnom trasom. Odmah nakon toga započinju radovi.

Čitava trka sa vremenom traje zbog najava pojedinih američkih kongresmena o uvođenju sankcija protiv zapadnih kompanija koje se bave polaganjem gasnih cijevi pod morem, a koje učestvuju u ovom ruskom projektu.

Pojedini kongresmeni odlučili su da sankcije sprovedu u okviru predstojećeg američkog vojnog budžeta za 2020. godinu. To znači da bi o sankcionisanju evropskih kompanija morao da brine Pentagon.

Osim toga, kada sankcije stupe na snagu gasovod će već biti završen, napominje "Geopolitica news".

Kada bi se i desilo da najveći švajcarski, ali i evropski i svjetski specijalizovani brod, cjevopolagač gasnih i naftnih cijevi "Pionirski duh" (Pioneering Spirit), zbog američkih sankcija odustane od dovršetka ovog posla na Baltičkom moru (što nije realno), radovi ne bi bili ugroženi.

Naime, Rusija je na njemačkoj obali već usidrila svoj brod cjevopolagač, namijenjen za polaganje cijevi na dubinama do 200 metara.

Uprkos najavi sankcija, prema podacima navigaciong portala za položaj brodova "Marinetraffic", brod "Pionirski duh" nalazi se na granici ekonomske zone Danske i Švedske na Baltičkom moru, upravo na tački od koje treba početi polaganje gasnih cijevi kroz dansku trasu. Tu su i njemački brodovi koji pomažu snabdijevanje.

Predsjednik ruskog "Gazproma" Aleksej Miler najavio je da će za izgradnju danske dionice trebati oko pet sedmica. Obično se maksimalno polaže oko pet kilometara cijevi dnevno, što bi značilo da se građevinski dio podvodnih radova oko gasovoda može završiti do Nove godine.

Biznis.ba / SRNA