Svijet

Azerbejdžan kaže da postoji ‘ukupni konsenzus’ o tome da Baku bude domaćin COP29

Autor: Biznis.ba
Azerbejdžan kaže da postoji ‘ukupni konsenzus’ o tome da Baku bude domaćin COP29
Baku

Postoji opći konsenzus da bi Azerbejdžan trebao biti domaćin klimatskog samita UN-a COP29 sljedeće godine, rekao je u subotu ministar ekologije Mukhtar Babayev.

- Drago mi je što mogu objaviti da postoji sveukupni konsenzus o kandidaturi Azerbejdžana za  domaćina COP29, rekao je on na samitu COP28 u Dubaiju, piše Reuters.

Nacije iz regiona istočne Evrope, koje bi trebalo da budu domaćin samita sledeće godine, zašle su u ćorsokak zbog domaćina sledećeg globalnog skupa posvećenog klimatskim promenama.

Grupa u subotu nije službeno potvrdila da su njene zemlje članice podržale kandidaturu Bakua, ali je Babajev sugerirao da su oni uključeni.

- Veoma smo zahvalni svim zemljama, a posebno istočnoevropskoj grupi i Ujedinjenim Arapskim Emiratima domaćinu (Samita COP28) na njihovoj podršci, rekao je on.

Pregovori o stranici za COP29 prekinuti su nakon što je Rusija rekla da će staviti veto na kandidaturu bilo koje zemlje Evropske unije za domaćina.

EU je sankcionisala Moskvu zbog njene invazije na Ukrajinu. Azerbejdžan nije članica EU.

Ako regionalna grupa bude odobrena, kandidatura Bakua bi i dalje trebala formalno zeleno svjetlo od skoro 200 zemalja prisutnih na pregovorima COP28.