Svijet

Azevedo upozorio da svjetska ekonomija tone u 'mračna vremena'

Autor: Biznis.ba
Azevedo upozorio da svjetska ekonomija tone u 'mračna vremena'

Čelnik Svjetske trgovinske organizacije (WTO) Roberto Azevedo upozorio je u četvrtak da će svjetska ekomomija potonuti u "mračna vremena" bez slobodne trgovine.

- Ukoliko se WTO i sistem globalne trgovine izgube iz vida, mi ćemo biti u mračnim vremenima, garantiram vam to - izjavio je Azevedo u govoru na sastanku Svjetskog ekonomskog foruma u Davosu.

Američki predsjednik Donald Trump prekinuo je trendove ka još slobodnijoj svjetskoj trgovini nakon Drugog svjetskog rata, uvodeći takse za uvozni čelik, aluminij i i stotine uvoznih kineskih roba.

Evropska povjerenica za trgovinu Cecilia Malmstrom upozorila je na "prijetnje" slobodnoj trgovini.

- Ima zemalja koje djeluju po vlastitom nahođenju, zanemaruju globalna pravila i podrivaju sistem globalne trgovine - izjavila je ona, u očiglednoj aluziji na Ameriku pod Trumpovim čelništvom.

Kazala je, međutim, kako trend ka još slobodnijoj trgovini nije prekinut, naglašavjući da je 11 zemalja iz grupe Pacifik Rim predložilo regionalni trgovinski sporazum čak i nakon što se Trump povukao iz tog sporazuma u 2017. i da je EU nedavno pregovarala o trgovinskim sporazumima s Japanom, Kanadom i drugim zemljama, prenosi Associated Press.

Biznis.ba / FENA