Svijet

Beč investira 2 milijarde eura u obnovu tramvajske mreže

Autor: Biznis.ba
Beč investira 2 milijarde eura u obnovu tramvajske mreže

Javni gradski saobraćaj jedan je od ključnih faktora koji doprinosi visokoj kvaliteti života u Beču, stoga su u austrijskoj prijestonici odlučili investirati 2 milijarde eura u dalji razvoj tramvajske infrastrukture.

Cilj ove investicije je modernizacija i poboljšane kvalitete javnog saobraćaja. Prema prognozama stanovništvo grada bi trebalo već 2027. godine doseći granicu od 2 miliona, na šta javni prijevoz mora adekvatno odgovoriti.

"U našem gradu je više prodanih godišnjih karata javnog prijevoznika nego registrovanih auta", rekao je gradonačelnik Beča Michael Ludwig.

Novom investicijom Beč i austrijske željeznice (Österreichische Bundesbahnen – ÖBB) žele proširiti uslugu S-Bahn-a u gradu i oko njega. Konkretne ideje obuhvaćene su u nacrtu 2. Paket željezničke infrastrukture.

Ovaj paket će osigurati infrastrukturne preduslove za stratešku ponudu od dvanaest vozova S-Bahn-a po satu i pravcu, kao i deset brzih linija javnog prijevoza između Meidlinga i Liesinga. Modernizacija infrastrukture omogućava povećanje broja vozova za 200, tako da se u toku dana u Beču neće voziti 700 nego 900 tramvaja.

Rekonstrukcija tramvajske mreže obuhvata ukupno šest velikih projekata, koji doprinose poboljšanju usluge javnog saobraćaja, ali i dugoročnom očuvanju klime.

Biznis.ba