Svijet

Beč je grad oaza za odmor i opuštanje

Autor: Biznis.ba
Beč je grad oaza za odmor i opuštanje

Istraživanje koje je provedeno od strane bečke privredne komore u saradnji sa austrijskim istraživačkim centrom KMU je pokazalo da Beč nije atraktivan samo za turiste, nego i za same Bečlije. Više od četvrtine stanovnika grada Beča se odlučuje za odmor u svom gradu.

Osim što vole da provode vrijeme u sopstvenom domu, uživaju i u raznovrsnim aktivnostima za slobodno vrijeme koje ovaj grad nudi.

Prema istraživanju, iza ove odluke stoje tri razloga. S jedne strane, Bečlije sve češće vide svoj grad kao oazu za odmor i opuštanje gdje mogu uživati u uobičajenoj udobnosti i sigurnosti svojih domova, a istovremeno otkriti ponudu petstotinjak opcija za kreativno provođenje slobodnog vremena u gradu. Postoje oni koji se odluče opustiti kod kuće iz finansijskih razloga, a postoje i oni koji bi si mogli priuštiti odmor u inostranstvu, ali radije ne troše novac zbog neizvjesne budućnosti. Tek svako četvrto domaćinstvo se odlučuje za odmor u inostranstvu.

Čak 59 posto stanovništva je navelo kulinarstvo kao jednu od omiljenih aktivnosti u slobodno vrijeme, a 43 posto stanovništva smatra provođenje vremena u bečkim parkovima i baštama lokala važnim. Bečlije rado uživaju u šetnjama i vožnji bicikla, a 25 posto njih tvrdi da se u slobodno vrijeme bave sportom. Jedna od čestih aktivnosti su također i plivanje i odmaranje na otvorenim bazenima i plažama Dunava. Osim sportskih i kulinarnih aktivnosti, stanovnici su naglasili i važnost kulturnog programa grada, kao što su posjete kinima i muzejima.

Na pitanje šta im nedostaje u Beču, mnogi nisu imali odgovor – što je zaista dobar pokazatelj zadovoljstva stanovništva sa izborom aktivnosti koje im se nude.

Foto: © WienTourismus/Paul Bauer

Biznis.ba