umjeren tempo

Bež knjiga Federalnih rezervi pokazuje skroman rast američke ekonomije

Autor: Biznis.ba
Bež knjiga Federalnih rezervi pokazuje skroman rast američke ekonomije
Foto: X

Američka ekonomija raste skromnim tempom u većini regija u Americi od početka aprila, objavila je Federalna rezerva (Fed) u svom istraživanju u biltenu "Bež knjiga".

Američka centralna banka nadalje ističe da je "maloprodajna potrošnja bila nepromijenjena do blagog rasta, odražavajući manju potrošnju i povećanu osjetljivost potrošača na cijene", izvijestio je Bloomberg. Fed je u izvještaju dodao da je zapošljavanje raslo skromnim tempom, pri čemu je osam od 12 okruga izvijestilo o zanemarivom do skromnom povećanju novih zapošljavanja.

Nekoliko je kantona saopćilo o rastu plata na nivoima prije pandemije ili se kreću prema njima. Posljednje izdanje "Bež knjige" sastavila je Banka saveznih rezervi Dallasa koristeći informacije prikupljene 20. maja ili prije, a izvještaja sadrži podatke o uslovima poslovanja u svakom od 12 saveznih okruga.

Skupina dužnosnika Feda, uključujući predsjednika Jeromea Powella, ponovila je proteklih sedmica da američka centralna banka mora biti strpljiva sa svojim sljedećim političkim akcijama i pričekati više dokaza da se inflacija i dalje smanjuje prije nego što donese odluku o smanjenju referentnih kamatnih stopa, što kreću se između 5,25 i 5,5 posto.