Svijet

Biden uvjerava: Bankarski sistem SAD-a je siguran

Autor: Biznis.ba
Biden uvjerava: Bankarski sistem SAD-a je siguran

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Joe Biden u ponedjeljak je poručio javnosti da su američki bankarski sistem i deponenti "sigurni" nakon kolapsa dvije velike banke u manje od nedjelju dana, prenosi Anadolija.

"Amerikanci mogu biti uvjereni da je bankarski sistem siguran. Vaši depoziti će biti tamo kada vam zatrebaju", rekao je Biden na konferenciji za novinare u Bijeloj kući.

Američki predsjednik obratio se javnosti nekoliko dana nakon iznenadnog bankrota dvije banke u toj zemlji - Silicon Valley Bank i Signature Bank.

Biden je rekao da je prošle sedmice dao instrukcije svom timu da brzo djeluje kako bi očuvao interese malih preduzeća i štediša.

Naglasio je da je Federalna korporacija za osiguranje depozita (FDIC) proteklih dana preuzela kontrolu nad imovinom pomenutih banaka.

"Svi klijenti koji su imali depozite u ovim bankama mogu biti sigurni da će biti zaštićeni i da će od danas imati pristup svom novcu. To uključuje i mala preduzeća. Poreski obveznici neće snositi gubitke. Umjesto toga, novac će doći od naknada koje banke plaćaju fondu za osiguranje depozita", rekao je Biden.

Dodao je da će rukovodstvo ovih banaka biti otpušteno ukoliko te institucije preuzme FDIC.

"Investitori i banke neće biti zaštićeni. Oni su svjesno preuzeli rizik i kada se rizik ne isplati, investitori gube novac. Tako funkcioniše kapitalizam", poručio je američki predsjednik.

Silicon Valley je u petak zatvorena, što je najveći kolaps jedne banke još od 2008. godine, kada je na vrhuncu svjetske finansijske krize kolabirao Washington Mutual.

Biznis.ba