Svijet

Brexit bez dogovora vodi Veliku Britaniju u recesiju

Autor: Biznis.ba
Brexit bez dogovora vodi Veliku Britaniju u recesiju
Agencija Fitch poručila je da bi mogla smanjiti 'AA' kreditni rejting Ujedinjenog Kraljevstva zbog sve veće nesigurnosti u vezi pregovora između Velike Britanije i Europske unije o razlazu, a u slučaju Brexita bez dogovora, britansko bi gospodarstvo mogla uroniti u recesiju, prenosi Reuters.

- Fitch vjeruje da bi Brexit bez dogovora vodio u značajne poremećaje u gospodarstvu i trgovini Ujedinjenog Kraljevstva, barem kratkoročno - navodi se u priopćenju te agencije.

Dodaje se da bi agencija mogla smanjiti i 'AA' rejting središnje banke - Bank of England - ako smanji rejting Ujedinjenog Kraljevstva.

Britanska premijerka Theresa May nastoji od Europske unije dobiti neke povoljnije uvjete prilikom izlaska Britanije iz EU-a kako bi dobila podršku u parlamentu za Brexit.

Pritom je u vremenskom škripcu, s obzirom da se bliži rok razlaza 29. ožujka, podsjeća Reuters.

- Da bi sporazum o izlasku dobio podršku parlamenta u zadanom roku, trebala bi se znatno povećati podrška vladi - navodi Fitch.

Ističe da će rast britanskog gospodarstva biti pod utjecajem toga kako će se provesti Brexit.

U posljednjem tromjesečju prošle godine rast je usporio na samo 0,2 posto, s 0,6 posto u prethodnom kvartalu, što znači da je u cijeloj 2018. godini gospodarstvo poraslo 1,4 posto, navodi Fitch.

Ako Britanija napusti EU bez dogovora o trgovini, granicama i ostalim pitanjima, suočit će se s rizikom od recesije, koja bi mogla biti isto takvog intenziteta kao ona početkom '90-ih godina, kada je u šest tromjesečja bruto domaći proizvod (BDP) pao za dva posto.

No, Fitch poručuje i da trenutno smatra da će Brexit bez dogovora biti izbjegnut, pri čemu bi BDP u ovoj godini mogao porasti za 1,6, a u 2020. za 1,8 posto, prenosi Al Jazeera.

Biznis.ba