Svijet

Brexit donosi Frankfurtu više od 30 banaka i 3.500 radnih mjesta

Autor: Biznis.ba
Brexit donosi Frankfurtu više od 30 banaka i 3.500 radnih mjesta

Frankfurtski bankarski centar jedan je od pobjednika izlaska Velike Britanije iz Evropske unije, pokazuje istraživanje Landesbank Hessen-Thüringen (Helaba), koje je objavljeno u petak.

Više od 30 stranih banaka donijelo je svoju odluku u korist njemačkog finansijskog centra, izjavila je u srijedu analitičarka Helaba Ulrike Bischoff, za novinsku agenciju Reuters.

– Nijedan drugi bankarski centar ne može držati korak. Finansijske kompanije koje su ranije djelovale u Londonu moraju izgraditi uporište u kontinentalnoj Evropi zbog izlaska Velike Britanije iz Europske unije kako bi i dalje mogle nuditi svoje usluge u budućnosti - kazala je ona.

Zbog Brexita će do kraja 2021. u frankfurtskim kulama vjerovatno biti otvoreno oko 3.500 novih radnih mjesta, kaže Bischoff, koja godinama analizira razvoj najvažnijeg njemačkog finansijskog centra.

To bi trebalo biti više radnih mjesta nego što bi trebalo biti ukinuto restrukturiranjem bankarskog okruženja.

– S obzirom na izvorni datum izlaska, već je došlo do povećanja znatnog broja zaposlenih uzrokovanog Brexitom i nastavit će se u srednjoročnom razdoblju, posebno jer postoji prijelazno razdoblje - kazala je Bischoff.

Biznis.ba / FENA