Svijet

Cijene zlata ruše rekorde

Autor: Biznis.ba
Cijene zlata ruše rekorde

Trend rasta cijena zlata biće nastavljen i u jesen zbog pandemije kovida 19, tvrde stručnjaci i napominju da je cijena zlata ljetos dostigla najviši novo u istoriji 2.070 dolara po unci.

Cijena zlata je ove godine, u jednom trenutku, "skočila" za više od 30 odsto, dok se trenutno zlato nalazi 26 odsto iznad svoje vrijednosti s početka godine.

Prema analitičarima iz većine investicionih banaka, slijedi nastavek trenda rasta cijena zlata, jer je realna mogućnost da će se Evropa naći pod novim udarom virusa korona.

Tu su i predstojeći predsjednički izbori u SAD, koji su u prošlosti već izazivali izrazite oscilacije na tržištima, što bi moglo da poveća potražnju za zlatom.

Tenzije između SAD i Kine mogu, takođe, da podignu cijenu zlata.

Banke su uvjerene da slijedi dodatna "zlatna" ekspanzija.

"Goldman Saks" predviđa da će zlato ponovo premašiti 2.000 dolara za uncu ove godine, te da će uskoro dostići i 2.300 dolara. Istu prognozu ima i "DŽi-Pi Morgan".

Najnoviju prognozu objavio je "Sosijete ženeral", koji očekuje prosječnu cijenu zlata od 2.200 dolara u prvom tromjesečju iduće godine, prenose "Blumberg" i "Vol strit žurnal".

Biznis.ba