Svijet

Ericsson mora platiti više od milijardu dolara zbog korupcije

Autor: Biznis.ba
Ericsson mora platiti više od milijardu dolara zbog korupcije
U saopćenju se navodi da je kompanija priznala dugogodišnju kampanju korupcije u pet zemalja kako bi učvrstila svoj uticaj i prisustvo u telekomunikacijskom biznisu.

Ministarstvo ističe da se Ericsson nagodio sa tužilaštvom u vezi sa optužnicom koja je podnesena na sudu u New Yorku.

Ericsson je jedan od najvećih svjetskih proizvođača opreme za mobilne mreže.
Kompanija je u septembru saopćila da je izdvojila 1,2 milijarde dolara da pokrije moguće kazne zbog američke istrage.

Vjeruje se da je ovo jedna od najvećih nagodbi ikada postignuta u skladu sa Zakonom o stranim koruptivnim praksama.

Iznos od 1,2 milijarde dolara uključuje kaznu od 520 miliona dolara koja će biti isplaćena Ministarstvu pravosuđa, dok će 540 miliona biti isplaćeno Američkoj komisiji za hartije od vrijednosti i berze.

Američko Ministarstvo pravosuđa navelo je da se korupcija odnosi na pet zemalja - Džibuti, Kinu, Vijetnam, Indoneziju i Kuvajt.

Američki tužilac rekao je da je kompanija Ericsson u svom poslovanju koristila mito, poklone, podmićivanje i ucjenu, vodeći se principom da je novac osnovni pokretač.

"Današnja odluka i izjašnjavanje krivice i uplata više od milijarde dolara treba jasno da pokaže svim korporacijskim akterima da poslovanje na ovaj način neće biti tolerisano", rečeno je iz tužilaštva, prenio je BBC.

U saopćenju Ministarstva navodi se da je kompanija na ovaj način počela da posluje 2000. godine i da je nastavila sve do 2016. godine.

Biznis.ba / SRNA