Svijet

Ernst: Njemačka će odgovoriti ako SAD nametnu sankcije zbog uvoza gasa iz Rusije

Autor: Biznis.ba
Ernst: Njemačka će odgovoriti ako SAD nametnu sankcije zbog uvoza gasa iz Rusije

Njemačka će razmotriti kontramjere ako SAD uvedu sankcije za Sjeverni tok 2, gasovod koji će isporučiti prirodni gas iz Rusije u Njemačku, izjavio je šef Odbora Bundestaga za ekonomska pitanja i energetiku Klaus Ernst.

- Amerikanci ne treba da se bave načinom na koji oblikujemo našu energetsku politiku - rekao je predsjedavajući Ernst u intervjuu za RIA Novosti, dodajući da prijetnja sankcijama nije prihvatljiva.

Istakao je da se Savezna vlada Njemačke mora braniti od toga.

- Ako bi sankcije ometale rad naftovoda, potrebno je razmisliti o kontramjerama - tvrdi Ernst.

Po njegovim riječima, Berlin bi, na primjer, mogao ciljati američki uvoz ukapljenog prirodnog plina (LNG).

Washington postepeno pojačava isporuke ukapljenog zemnog plina u Europu, dok dosljedno demonizira ruski plinovod, pri čemu američki zvaničnici tvrde da ga Moskva gradi kako bi koristila energiju kao "polugu nad Europom".

Međutim, ta "upozorenja" nisu uspjela zaustaviti evropske partnere ruskog energetskog giganta Gazproma u gradnji ogromnog novog cjevovoda duž dna Baltičkog mora. Krajem oktobra, Danska je dala dugo očekivanu dozvolu za Sjeverni tok 2 da prođe kroz njene vode, eliminirajući jednu od glavnih prepreka za projekt. Izgradnja podmorski gasovoda je pri kraju, a trebao bi biti pušten u rad sredinom sljedeće godine, javlja RT.

(FENA)