Svijet

Francuska našla način kako da spasi ruski “gasovod razdora”

Autor: Biznis.ba
Francuska našla način kako da spasi ruski “gasovod razdora”

“Sjeverni tok 2” je postao jedan od razloga napetosti između Zapada i Rusije. Brisel se plaši da će se zbog njega povećati zavisnost Evrope od Moskve, piše “Ekos”, dodajući da projekat i odnose može da spasi turkmenski gas.

Autor članka naziva “Sjeverni tok 2” gasovodom razdora, jer on nastavlja da izaziva napetost u odnosima Rusije i Zapada. On je naglasio da će Rusija ove godine obezbijediti 36 odsto neophodnog gasa u EU, dok će novi gasovod omogućiti da se ta cifra još više uveća i pokrije porast potražnje.

Na Zapadu se mnogi plaše porasta moći “Gasproma”, dok su u SAD puni gnjeva što Evropa postaje sve zavisnija od ruskih energenata. Između ostalog, na Baltik 80 odsto svih isporuka dolazi iz Rusije, a u Evropi smatraju da se na takav način povećava princip konkurencije.

“Gasprom” ima velike evropske partnere, ali se i oni plaše američki sankcija “Sjevernom toku 2”.

Konflikt može riješiti gas iz Turkmenistana, piše francuski list. Kako se navodi, Turkmenistan poseduje velike zalihe koji se mogu isporučivati u Rusiju kako bi zatim preko ruskih cijevi, preko Ukrajine, otišao u Evropu.

“‘Gasprom’ će po cevima Baltika isporučivati ruski gas. Međutim, zahvaljujući turkmenistanskom gasu, tranzit po Ukrajini će se nastaviti. I svi će pobijediti”, navodi ‘Ekos’ riječi izvora bliskog pregovorima o “Sjevernom toku 2”.

Biznis.ba