Svijet

Habeck: G7 bi mogao predvoditi napore na ukidanju korištenja uglja

Autor: Biznis.ba
Habeck: G7 bi mogao predvoditi napore na ukidanju korištenja uglja

Njemački ministar energetike i klime izjavio je u četvrtak da bi Grupa sedam  (G7) vodećih ekonomskih svjetskih sila mogla predvoditi napore na ukidanju korištenja uglja, fosilnog goriva koje izaziva teško zagađenje i odgovoran je za značajan dio emisije stakleničkih gasova.

Visoki zvaničnici zemalja članica G7 održavaju trodnevni sastanak u Berlinu tokom koga će nastojati da dogovore zajedničke ciljeve za preokret od fosilnih goriva ka obnovljivim izvorima energije, za koji naučnici tvrde da je hitno potreban u borbi protiv klimatskih promjena.

- G7 možda može preuzeti izvjesnu pionirsku ulogu u nastojanju da se okonča korištenje uglja za proizvodnju energije i na dekarbonizaciji saobraćajnog sistema - izjavio je njemački ministar energetike i klime Robert Habeck.

Habeck je kazao da bi ta tema mogla biti predložen na samitu čelnika G7 u njemačkom gradu Elmau narednog mjeseca i potom na sastanku Grupe 20 vodećih i ekonomija u razvoju. Pristajanje članica G-20 da se obavežu na ambiciozne ciljeve koje su postavile neke od najnaprednijih svjetskih ekonomija bit će ključno, jer zemlje kao što su Kina, Indija i Indonezija ostaju teško ovisne o uglju.

Habeck je izjavio kako bi bilo pogrešno gledati na napore koje zemlje ulažu u bavljenju trenutnom energetskom krizom izazvanom ruskim ratom u Ukrajini, kao na suprotstavljanje aktivnostima na okončanju korištenja fosilnih goriva.

- Ono što trenutno uočavamo je ubrzanje ekološke transformacije – kazao je.

Ekološke grupe upozorile su da zemlje poput Njemačke riskiraju podrivanje svojih ekoloških ciljeva nastojanjima da pronađu nove izvore snabdijevanja priridnim gasom – među kojima i one iz Sjedinjenih Država – kako bi nadoknadile nedovoljno snabdijevanje iz Rusije.

Na sastanku u Berlinu također će se raditi na postizanju sporazuma o jačanju finansijske pomoći siromašnim zemljama kako bi se nosile s klimatskim promjenama, dodatnim sredstvima za biodiverzitet, zaštiti okeana i smanjenje zagađenja plastikom, prenosi AP.

(fena)