Svijet

I u srpnju smanjenje industrijske proizvodnje u EU

Autor: Biznis.ba
I u srpnju smanjenje industrijske proizvodnje u EU

Sezonski prilagođena industrijska proizvodnja u srpnju 2019. godine, u odnosu na prethodni mjesec, smanjila se na razini Europske unije za 0,1 posto, a u europodručju za 0,4 posto, današnji su podaci Eurostata, statističkog ureda Europske unije.

U usporedbi s istim razdobljem 2018. godine, industrijska proizvodnja se smanjila za 1,2 posto u EU i za 2,0 posto u zemljama europodručja.

Prema podacima Eurostata, najveći pad industrijske proizvodnje na mjesečnoj razini, od 3,3 posto, zabilježen je u Rumunjskoj, a potom u Estoniji za 2,9 posto i u Latviji za 2,1 posto.

U istom razdoblju najviši rast industrijske proizvodnje na mjesečnoj razini od 4,9 posto zabilježen je u Hrvatskoj, zatim u Portugalu 3,6 posto te u Danskoj 3,5 posto.

Najveći pad proizvodnje u odnosu na prethodni mjesec ostvaren je u Europskoj uniji u području proizvodnje energije i to za 1,1 posto, dok je u europodručju najveće smanjenje zabilježeno kod proizvodnje trajnih proizvoda za široku potrošnju i to za 0,8 posto.

Najveće smanjenje industrijske proizvodnje na godišnjoj razini od 5,4 posto zabilježeno je u Estoniji, zatim u Njemačkoj 5,3 posto te Rumunjskoj 5,2 posto, dok je najveće povećanje zabilježeno u Mađarskoj i to za 8,7 posto te Danskoj za 5,1 posto i Litvi također za 5,1 posto.

Najveći pad industrijske proizvodnje na godišnjoj razini ostvaren je u proizvodnji kapitalnih dobara i to za 2,6 posto u EU i za 3,4 posto u europodručju.

Biznis.ba / FENA