Svijet

Indija će proizvoditi 700.000 "kalašnjikova"

Autor: Biznis.ba
Indija će proizvoditi 700.000 "kalašnjikova"

U gradu Ameti u indijskoj saveznoj državi Utar Pradeš danas je otvorena fabrika u kojoj će se proizvoditi najnovija verzija ruske jurišne puške AK-47, poznatije kao "kalašnjikov", koja nosi naziv AK-203.

List "Times of India" prenosi da je premijer Narendra Modi na otvaranju poručio da će 'Made in Amethi'' AK-203 (indijskim) bezbjednosnim snagama omogućiti prednost u borbi protiv terorizma" i izrazio zahvalnost ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu kojeg je nazvao "prijateljem".

TASS prenosi da je Putin uputio čestitke učesnicima ceremonije otvaranja.

"Siguran sam da će pokretanje novog preduzeća doprinijeti jačanju odbrambenog potencijala Indije, daljem razvoju naučne i proizvodne baze privrede zemlje i obezbijediti stvaranje novih poslova za obučenu radnu snagu", napisao je Putin u telegramu objavljenom na sajtu Kremlja.

Navodi se da je Putin poručio da je "ova fabrika još jedan simbol prijateljstva i saradnje dvije zemlje".

Fabriku je izgradilo zajedničko rusko-indijsko preduzeće "Indo-russian private limited" čiji su suosnivači "Ordnance factory board" iz Indije i "Rosoboroneksport" i "Kalašnjikov grupa", dio ruske državne korporacije "Rostek".

TAS S navodi da je najnovija 200. serija "kalašnjikova" zvanično predstavljena ranije ove godine na sajmovima "IDEX 2019" u Ujedinjenim Arapskim Emiratima i "Aero Indi 2019" u indijskom gradu Bangaloru.

Biznis.ba