Svijet

Iran spreman da ostane u nuklearnom sporazumu iz 2015. bez SAD-a

Autor: Biznis.ba
Iran spreman da ostane u nuklearnom sporazumu iz 2015. bez SAD-a

Iranski predsjednik Hasan Rohani izjavio je u srijedu da će Iran ostati u nuklearnom sporazumu sa zapadom iz 2015. godine bez SAD-a ukoliko će drugi potpisnici sporazuma garantovati interese Irana.

Govoreći na zajedničkoj konferenciji za novinare u Beču, Rohani je sastanak s austrijskim kolegom Aleksandrom Van der Belenom opisao kao “pozitivan”.

“Iran će zaštititi nuklearni sporazum ako može imati koristi od toga”, rekao je Rohani.

Rohani je dodao da ako potpisnici, osim Sjedinjenih Američkih Država, mogu garantovati interese Irana, Iran će ostati u sporazumu.

Takođe, Rohani je opisao nedavno povlačenje Vašingtona iz sporazuma kao kršenje rezolucija Savjeta bezbejdnosti UN-a i njenih multilateralnih obaveza.

“Odluka SAD-a nikome ne koristi,” smatra iranski predsjednik.

Van der Belen je, sa svoje strane, naglasio nastavak posvećenosti svoje zemlje sporazumu s istorijskom značajem.

“Pozicija Austrije neće se promijeniti sve dok Iran ispunjava svoje odgovornosti”, rekao je on.

U maju je američki predsjednik Donald Tramp povukao SAD iz sporazuma o nuklearnom naoružanju, koji je 2015. godine potpisan između Irana i grupe P5 + 1 (pet stalnih članova Savjeta bezbjednosti UN-a i Njemačke).

Sa sporazumom iz 2015. godine stavljena su ograničenja na nuklearni program Irana u zamjenu za milijarde dolara za olakšanje sankcija.

Tokom izborne kampanje u 2016. godini, Tramp je kritikovao ovaj sporazum, opisujući ga kao “najgori sporazum” koji je ikada vidio.

Drugi članovi P5 + 1, međutim, navode da je sporazum u svojoj sadašnjoj formi najbolji način upravljanja iranskim nuklearnim programom.

Biznis.ba / AA